bdf.brcko@gmail.com

Krizni štab: Uvedena posebna ograničenja danima vikenda, skraćeni školski časovi

Štab za zaštitu i spasavanje Brčko distrikta BiH danas je sagledao negativan trend rasta broja zaraženih korona virusom u Brčkom. S tim u vezi donešena je naredba kojom je zabranjeno kretanje osobama na području Brčko distrikta Bosne i Hercegovine od ponedeljka do četvrtka u vremenskom periodu od 24.00 do 5.00 časova, a od petka do nedelje u vremenskom periodu od 22.00 do 5.00 časova.

Rad ugostiteljkih objekata, sportskih kladionica, kockarnica i drugih priređivanja igara na sreću, kao i teretana, fitnes centara, škola sporta i rekreativne aktivnosti koje se obavljaju u zatvorenom prostoru ograničavaju se od ponedeljka do četvrtka u vremenskom periodu do 23.00 časa, a od petka do nedelje u vremenskom periodu do 21.00 čas.

„ Naredba stupa na snagu od danas, a za ovakvim mjerama smo posegnuli kako bismo izbjegli da u Brčko dolaze ljudi iz drugih sredina gdje nije dozvoljen rad ovakvih objekata ili je skraćen. Cilj nam je zaštiti zdravlje stanovništa jer raste broj zaraženih, a na bolničkom liječenju je trenutno 35 pacijenta. Javna zdravstvena ustanova će, sa ovakvim trendom rasta, morati ponovo aktivirati zgradu ginekologije za smještaj kovid pacijenata“, rekao je u obraćanju medijima gradonačelnik Brčko distrikta BiH i komandant Štaba za zaštitu i spašavanje Esed Kadrić.

On je dodao da je donesena i naredba da se zabrani organizovano okupljanje sa muzikom uživo, di džejevima i slično u ugostiteljskim objektima te da se, ukoliko se utvrdi kršenje propisa i epidemioloških mjera u ugostiteljskim objektima, rad tog objekta zabrani do kraja radnog vremena tog radnog dana.

„ Ovo je jedan vid pooštravanja mjera jer smo prošli vikend imali određene situacije koje su ukazivale na kršenje naredbi“, dodao je Kadrić.

Gradonačelnik je naglasio, govoreći o najnovijim odlukama koje se tiču funkcionisanja nastavnog procesa u Brčkom, da se naredbom Štaba skraćuje školski čas na 35 minuta u svim osnovnim i srednjim školama na području distrikta Brčko.

„ Šef Odjeljenja i ja smo obavili raspravu sa svim direktorima osnovnih i srednjih škola i oni su prihvatili ovaj prijedlog, a odluku smo donijeli na prijedlog Kriznog štaba u zdravstvu.

Ono što je značajno, a prije aktuelog širenja epidemije razmatrali smo kako nastavni proces učiniti što kvalitetnijim u smislu naknade izgubljenih časova. Aktivi osnovnih i srednjih škola su dali preporuku šefu Odjeljenja prije desetak dana da se nastava nadoknadi onako kako zakon u ovom trenutku propisuje, a to je da se može raditi subotom, ili da se na kraju školske godine u ljeto nadoknade časovi. Šef je u skladu sa tim preporukama već donio određene odluke međutim jutros smo svi skupa ponovo razgovarali u svjetlu novih događanja da se u ovom trenutku, na preporuku Kriznog štaba zdravstva, obustavi ta odluka zbog širenja pandemije i povećanja broja novozaraženih“, istakao je Kadrić.

On je napomenuo da je danas sa direktorima škola razmatrano više varijanti kako da se organizuje rad za odjeljenja koja su u izolaciji.

„ Kako bi se razredima koji su u izolaciji omogućio neki vid nastave, donijećemo potrebne odluke u korist učenika i nastavnog procesa, sa ciljem da do kraja školske godine prođemo sa što manje negativnih posljedica“, zaključio je gradonačelnik Brčko distrikta BiH Esed Kadrić.

Šef Odjeljenja za obrazovanje Zoran Bulatović govoreći o ranije donesenoj odluci da se propuštena nastava nadoknadi radom subotama naglasio je da je ova odluka bila donesena na prijedlog direktora osnovnih i srednjih škola.

„Epidemiološka situacija nam ne ide u prilog stoga ćwmo ovu odluku obustaviti. Ova odluka nije bila usmjerena protiv nekoga, nego je bila u interesu učenika, da bismo naoknadili izgubljenu nastavu i zaštitili i zakonito priveli školsku godinu kraju. Osnovni nam je cilj u obrazovanju znanje i zakonit rad škola odnosno obrazovnih ustanova“, zaključio je Bulatović.

Izvor: VBDBiH

 

Izdvojeno