bdf.brcko@gmail.com

U okviru BZK “Preporod“ uspješno djeluje biblioteka zahvaljujući donacijama članova i prijatelja

Već skoro dvije decenije u okviru BZK “Preporod“ Brčko uspješno djeluje biblioteka koja zahvaljujući donacijama članova i prijatelja “Preporoda“ sada već broji više od 4000 naslova. Ovo društvo je nedavno počelo aktivnost obnove i proširenja biblioteke.

Prema riječima predsjednika BZK “Preporod“ Brčko Edina Jašarevića, cilj projekta koji je pokrenuo “Preporod“ je proširenje prostora biblioteke te stvaranje adekvatnih uslova za rad u skladu za standardima savremene bibliotečke prakse.

– Prostor u kojem je smještena ‘Preporodova’ biblioteka sad je već sasvim popunjen knjigama i neophodno ga je što prije proširiti novim policama. Osim toga namjera nam je biblioteku, a u okviru nje i čitaonicu, obogatiti računarskom opremom. Naši sugrađani novčanim prilozima podržavaju ovu akciju, a danas se u projekat uključilo i Mikrokreditno društvo EKI donacijom multifunkcionalnog štampača koji nam je itekako potreban za realizaciju naših aktivnosti – kazao je Jašarević.

Izvršni direktor “Mikrokreditnog društva EKI“ Sadik Fazlović kaže da su socijalno odgovorne aktivnosti dio programa djelovanja tog društva te da naročitu pažnju posvećuju programima u koje su uključena djeca.

– Aktivnostima poput ove nastojimo pomoći loklanim zajednicama u kojima djelujemo, s posebnim fokusom na edukacuju djece, obrazovanje i kulturu. Već godinama izdvajamo značajna sredstva za te namjene i na taj način nastojimo pokazati našu društvenu odgovornost – istakao je Fazlović.

Biblioteka BZK “Preporod“ specijalistički je uglavnom orijentirana na bošnjačku i bosanskohercegovačku književnost i historiografiju. U biblioteci se nalazi i značajan broj knjiga koje su zaostavština uglednih Brčaka kao što su doktor Abdulah Bukvica, doktor Nežad Bećirević, Hasan Bećirević, te banjalučki muftija Ibrahim-efendija Halilović koji je također porijeklom iz brčanskog kraja.

 

Izdvojeno