bdf.brcko@gmail.com

Službenici Vlade Goričkić, Pazarčević i Simikić oslobođeni od optužbi za korupciju

Trojica službenika u Vladi Distrikta, koji su bili optuženi da su u postupku zapošljavanja favorizirali više kandidata na štetu drugih, pred sudovima u Brčkom pravosnažno su oslobođeni od optužbi. Sudovi Distrikta ocijenili su da Tužilaštvo nije dokazalo da su optuženi počinili krivično djelo zloupotrebe položaja ili ovlaštenja koje im je stavilo na teret optužnicom iz 2019. godine.

Ilija Goričkić, Vedad Pazarčević i Mićo Simikić bili su optuženi da su kao članovi Komisije za zapošljavanje u organima javne uprave za izbor kandidata na radno mjesto Radnik u Jedinici fizičko-tehničkog osiguranja među 71 kandidatom favorizirali dvanaest izabranih. Njima je optužnicom stavljeno na teret da su, znajući da ima dodatne bodove kao dijete poginulog borca i samohrani roditelj, na usmenom dijelu testa jednom kandidatu dali znatno manji broj bodova, u namjeri da ga spriječe da na rang listi zauzme jedno od prvih dvanaest mjesta.

Tužilaštvo ih je teretilo da su iskorištavanjem službenog položaja i ovlaštenja pribavili drugom korist i drugom nanijeli štetu optuživši ih za krivično djelo zloupotrebe položaja ili ovlaštenja (iz člana 377 stav (1) Krivičnog zakona Brčko distrikta BiH). Nakon što ih je u prvostepenom postupku Osnovni sud Distrikta oslobodio od optužbi, Apelacioni sud Distrikta potvrdio je oslobađajuću presudu, pošto je prethodno žalbu Tužilaštva Distrikta odbio kao neosnovanu.

 

Izvor: RBDBiH

Izdvojeno