bdf.brcko@gmail.com

Hoće li radne subote biti i za administraciju Odjela za obrazovanje?

Povodom odluke pročelnika Odjela za obrazovanje da se učenicima osnovnih i srednjih škola u Brčko distriktu BiH, u jeku rastuće pandemije Covid-19, uvodu radne subote, otvoreno pitamo pročelnika Odjela za obrazovanje, gradonačelnika, te predsjednika Skupštine Brčko distrikta BiH: Podrazumijeva li Odluka o radnim subotama i to da će puno radno vrijeme subotom od 7:30-15:30 sati raditi cijeli Odjel za obrazovanje na čelu sa šefom Odjela i svim njegovim pročelnicima pododjela, administrativnim osobljem i stručnim službama? Također hoće li i oni radne subote kao i nastavnici raditi bez prava na plaćene naknade previđene Zakonom o radu? Ili se odluka o radnim subotama ipak odnosi samo na učenike, nastavnike i školsko osoblje?

Pitamo odgovorne tko će snositi posljedice za sve psihološke poteškoće učenika, naročito mlađih uzrasta? Tko će djeci nadoknaditi ukradenu igru, odmor, zdravlje i pravo na bezbrižno djetinjstvo?

Tražimo od Vlade Brčko distrikta BiH da još jednom preispita donesenu odluku te da o konačnoj odluci zatraži mišljenje struke u smislu psihološke i pedagoške službe kao i mišljenje Kriznog stožera. Također tražimo da se javno roditeljima, nastavnom osoblju i Kriznom stožeru iznese kriterij na osnovu kojega je donesena ova odluka obzirom da je bilo pregršt bezbolnijih rješenja predviđenih Zakonom o osnovnom i srednjem obrazovanju.

Očekujemo od brčanske javnosti, a naročito od roditelja, nastavnog i pomoćnog osoblja škola, kao i Sindikata obrazovanja da ustraju u potrebi za subotnjim neplaćenim radom velepoštovane gospode i stručnjaka iz brčanskom Odjela za obrazovannje. Smatramo da je svakog radnog dana pa i subotom školama i nastavnom osoblju potrebna stručna pomoć koju im mogu pružiti isključivo voditelji, stručnjaci i administrativno osoblje Odjela za obrazovanje.

Nastavnike pozivamo da sukladno Zakonu o radu zahtjevaju predviđeni dodatak na plaću za rad na neradne dane i vikende. Nijedna odluka, pa ni odluka nestručne vlasti nije iznad zakona. Sindikate obrazovanja pozivamo da prestanu sa šutnjom i progovore o nestručnosti i besciljnom i po djecu štetnom lutanju odgovornih u brčanskom obrazovanju.

Izvor: RBDBiH

Izdvojeno