bdf.brcko@gmail.com

Učenici u škole i subotom – RODITELJI BOJKOT, NASTAVNICI ŠTRAJK

Jutros je u sve brčanske osnovne i srednje škole stigla Odluka šefa Odjeljenja za obrazovanje Zorana Bulatovića, po struci ekonomista po zanimanju ugostitelja. Učenici će na nastavu i subotama sve do polovine juna! Nastavnicima i školskom personalu rad subotama neće biti plaćen!

Iza ove Odluke stoji i gradonačelnik Brčko distrikta Esed Kadrić. On je direktno dao odobrenje na ovu Odluku. Gledajući sa strane, ništa čudno. Gledajući iz ugla ljudi koji poznaju kako obrazovanje funkcioniše – apsurdno.

Svako ko je u obrazovanju proveo godinu dana zna da nastavni kalendar svake godine predviđa 10-15 radnih dana viška. U prijevodu, svake školske godine u junu nastava završi 7-10 dana ranije nego je predviđeno nastavnim kalendarom. Zašto? Pa te se dane planira za naknadu u slučaju vanrednih stanja.

I ove godine u nastavnom kalendaru je planirano 10-15 radnih dana viška! Zašto se naknada ne radi u junu u dane predviđene za naknadu? Odgovor zna samo Šef obrazovanja Zoran Bulatović i gradonačelnik Esed Kadrić koji je sve odobrio.

Da li će roditelji zbog ovog apsurda napraviti bojkot? Da li će roditelji odbiti u škole slati svoju djecu šest radnih dana sedmično? Da li će sindikati prosvjete pozvati nastavnike na štrajk? Da li će se nastavnici odazvati štrajku? Malo vjerovatno, politika je i među sindikate i nastavnike i među roditelje uplela svoje prste.

 

 

S.O.

Veza

ŠEF ODJELJENJA ZA OBRAZOVANJE DONIO ODLUKU O NADOKNADI RADNIH DANA

 

 

 

 

Izdvojeno