bdf.brcko@gmail.com

Zapošljavanje uslovljeno učlanjivanjem u stranku: Povodom loše situacije u obrazovanju Socijalističkoj partiji obratila se veća grupa nastavnik

Povodom loše situacije u obrazovnom sektoru Socijalističkoj partiji obratila se veća grupa nastavnika, koja nam je sugerisala da se pokrenu aktuelna pitanja kako bi se riješili problemi u obrazovanju.

Podržavajući njihovu inicijativu i imajući u vidu da je obrazovanje investicija u budućnost, Socijalistička partija je odlučila da ukaže na probleme:

Bosna i Hercegovina je, prvi puta 2018. godine učestvovala u „OECD“ programu međunarodne procjene znanja i vještina učenika (PISA) i zauzela je 62 mjesto od 79 zemalja koje su uzele učešće u mjerenju funkcionalnih znanja naših petnaestogodišnjaka. U sveukupnim rezultatima asimilirani su i rezultati učenika iz Brčkog.

Povodom ovog tragičnog rezultata koji je pored velikih finasijskih ulaganja u obrazovni sistem Brčko distrikta BiH, nije pokrenut nikakav postupak analiza neuspjeha utvrđivanja uzroka ove katastrofe, niti je iko od strane izvršne ili zakonodavne vlasti zatražio tematske sjednice kako bi se utvrdili uzroci i razlozi ovako lošeg stanja u obrazovanju.

Da žalost bude veća, ovako znanjem osakaćeni učenici prethodnih generacija ušli su prošle godine u režim pandemije te su, na samo znan način pojedinaca završili, 2019/2020. školsku godinu koju nisu ni pohađali. Dodamo li tome i narednu školsku godinu, tj. ovu 2020/2021. koja jednako upitna kao i prethodna, pitamo se kojim aktom ili na osnovu kojeg donesenog zakona su učenici završili prošlu školsku godinu ako imamo u vidu činjenicu da je nezakonito uvedena onlajn nastava, tj.rad na daljinu.

Agonija obrazovnog sistema nastavlja se pod prijetnjom da se ponovo nezakonito primjene neke od navedenih mjera.

Socijalistička partija predlaže formiranje posebne Komisije koja će u periodu od 2015. godine do danas istražiti uzroke ovako lošeg stanja u obrazovanju.

Takođe, treba istražiti i utvrditi sva nezakonita zapošljavanja koja su nastala kao rezultat trgovine uticajima kao i zapošljavanja čija su radna mjesta fabrikovana na uštrb zloupotreba normativa i standarda u obrazovanju. Što je naročito uočljivo jer mnogi nastavnici su se zaposlili u stalni radni odnos bez zakonskog fonda časova i angažovanjem u više škola na ukupno jednu normu.

Ovakav stav Socijalističke partije rezultat je i nezadovoljnih prosvjetnih radnika koji nam se obraćaju kao i želje da se učenicima pruži kvalitetnije obrazovanje.

Smatramo da mnogi nezaposleni nastavnici zaslužuju jednak pristup zapošljavanju pogotovu oni koji više godina rade na određeno ili po ugovoru dok obrazovne vlasti ne pokreću inicijativu zapošljavanja u stalni radni odonos čime trguju i uslovljavaju njihovo angažovanje učlanjivanjem u partiju na koju im se sugeriše.

 

Izvor: RBDBiH

Izdvojeno