bdf.brcko@gmail.com

Halo Supervizore: Djeca u školu i subotom – Zbog političkih igrica ispaštaju učenici

Kako neslužbeno saznajemo Odjeljenje za obrazovanje je odlučilo – slijedi nadoknada i radne subote. Posljedica je to prekida nastave koji je bio u predizborno vrijeme 2020. godine. Zbog žestoke kampanje koju je NiP (Narod i pravda) u tom vremenu vodio protiv brčanskog SDA vršeni su prekidi nastave, tobože zbog pandemije Covid-19 i brige o sigurnosti učenika i nastavnika. Pri tome se nadležni nisu potrudili obezbijediti onlajn nastavu.

Sada kada su izbori prošli ta briga više ne postoji. Brojevi zaraženih u Brčkom svakodnevno rastu, dnevno slušamo o umrlim licima na brčanskom Covid odjeljenju, ali odluka je donesena – nastava i subotom do kraja nastavne godine.

Dok je cijeli svijet u lokdaunu kako bi smanjio fizičke kontakte i zarazu kod nas se hiljade djece i nastavnike sada prisiljava na šestodnevnu radnu sedmicu. Sada hiljade djece dan više sedmično grupno boravi po 7 časova u zatvorenim prostorima.

Pri tome se i djecu i nastavnike tjera da stalno nose maske, zabranjuje im se izlazak iz škole, zabranjuje im se kretanje prilikom malih i velikog odmora i sl. I glumi se da je sve normalno.

Kako bi se uštedilo škole se dezinfikuje stopostotnim hlorom koji se miješa s običnom vodom. Takvom smjesom brišu se hodnici, učione i ostalo. Učestale glavobolje, mučnine i ostale smetnje kod djece i nastavnika nikoga u brčanskoj politici više ne zanimaju.

Naprotiv, uvodi se radni dan više sedmično. Školski čas jedino u Brčko distriktu i dalje traje 45 min dok je u Republici Srpskoj i Federaciji BiH skraćen na 30 min već cijelu školsku godinu.

Novi Šef Obrazovanja dolazi iz ugostiteljstva i s prosvjetom se susretao samo prilikom prolaska pored brčanskih školskih objekata. Ostaje nada da će barem zbog vlastite djece brčanski političari na vrijeme spriječiti ovu suludu odluku.

Naknada se može vršiti u junu kada lijepo vrijeme donese smanjenje zaraze, kada topli dani omoguće otvorene prozore i prozračivanje učiona. Ako Boga znate kopirajte druge, kad već sami nemate čime razmišljati prilikom donošenja ovakvih suludih odluka!

 

S.O.

 

Izdvojeno