bdf.brcko@gmail.com

Cjelovito obraćanje Supervizora: Distrikt se nalazi na raskrižju da nadoknadi propušteno u posljednjih deset godina

Gospodine gradonačelniče, zamjeniče gradonačelnika, predsjedniče i dopredsjedniče Skupštine, čelnici zajednice Brčko Distrikta, svi građani Distrikta koji nas gledate,
sretan vam Dan Brčko Distrikta, a građankama Brčkog želim sretan Međunarodni dan žena.
Danas neću održati slavljenički govor. Sačuvat ću to za sljedeću godinu, kada za to bude razloga.

Slavljenički govor hvali poslovne investicije, dostignuća u infrastrukturi i odličnoj javnoj upravi koja služi građanima. Bile bi to riječi pohvale za one koji su osigurali dobru upravu, fiskalnu odgovornost i kapitalna ulaganja koji su ta dostignuća omogućili.

Nema sumnje da su Brčkom dati resursi da postigne takve rezultate.

Visoki predstavnik dodijelio je Brčkom poseban koeficijent koji donosi desetine milijuna KM, koje inače ne bi dobilo. Donatori osiguravaju milione eura za projekte, a nedavno su međunarodni partneri osigurali da Brčko dobije i svoj dio unutar MMF-ovih i EU-ovih velikih paketa financijske podrške.

Podrazumijevalo se da će Brčko ta sredstva iskoristiti za izgradnju uspješnog života za sve u Distriktu, iskoristivši neovisnost u donošenju odluka koja mu je data Konačnom arbitražnom odlukom da osigura dobru upravu i iskoristi strateški ekonomski položaj tako što će privući investitore. Ukratko, Brčko je trebalo biti model onoga što je moguće u ovoj zemlji.

Kao što sam rekao u svojoj jučerašnjoj izjavi za javnost, nalazite se na raskrižju da nadoknadite propušteno u posljednjih deset godina. U proteklih 18 mjeseci je bilo nekih pozitivnih koraka – uspostava javnog registra primanja javnih službenika, usvajanje novoga Zakona o proračunu i Zakona o udrugama i fondacijama, što dovodi do toliko potrebne transparentnosti u korištenju javnih sredstava u Distriktu.

Ali to nije dostatno. Graditi prosperitetno Brčko ne znači birati kao sa švedskog stola – sve reforme moraju se provesti i to korektno, transparentno i brzo ako se Distrikt želi izvući s mjesta u koje je duboko potonuo nakon deset godina loše vladavine i loše uprave izdašnim javnim sredstvima.

Razgovarao sam pojedinačno s gotovo svima u ovoj sali, kao čelnicima Distrikta, tako da nema nejasnoća oko toga što je potrebno učiniti. Stoga je vrijeme da se svatko od vas posveti javnom dobru, kao što ste me svi uvjeravali da hoćete.

U protivnom, pomoć u resursima neće se moći nastaviti. Jer ukoliko se ta velikodušna pomoć ne koristi onako kako je predviđeno, bilo bi neodgovorno i dalje je pružati.
Ali nećemo mi biti ti koji ćemo biti odgovorni za takav ishod. Bit ćete to vi, ili barem oni koji odluče da ne služe javnosti.

Usvajanje još ovoga mjeseca Zakona o sukobu interesa u trenutnom obliku, koji je sukladan standardima EU, i nama i javnosti bit će jedan od pokazatelja trebamo li ostati opredijeljeni za pomoć Distriktu.

Ako bude tako, onda ću sljedeće godine imati razloga održati slavljenički govor za Dan Distrikta. To je moguće, talenti postoje, ali samo ukoliko djelujete odmah.
Hvala.

 

Izvor: http://www.ohr.int/105973-2/

Izdvojeno