bdf.brcko@gmail.com

Muhamed Mujkić: Čuvar istine o Brčkom

Promoviranjem monografije „Brčko u Bosni/BiH“ u Domu kulture Muhamed Mujkić danas će staviti krunu na svoj bogati publicistički rad.

Na 400 stranica monografije Mujkić je uvrstio radove 46 relevantnih autora koji iz raznih uglova osvjetljavaju pet stoljeća dugu historiju grada na Savi, pokazujući se još jednom u ulozi svojevrsnog čuvara istine kako o Brčkom tako i o Bosni Hercegovini.

Dok jedan recenzent smatra da „tekstovi koji se nude čitaocu jesu edukacija ne samo Brčaka već su i prilog vraćanja historije iz zagrljaja nacije i ideologije u porodicu nauke“, drugi primjećuje da je monografijom ispisan svojevrsni DNK grada.

Muhamed Mujkić rođen je 1941. godine u Inđiji. Osnovnu i srednju školu završio je u Brčkom, a diplomirao i magistrirao na Fakultetu političkih nauka u Sarajevu. Objavio je veći broj publikacija, posebno o Brčkom, među kojima su i „Brčko – sedam krugova pakla, žrtve o zločinima“, „1992. logor smrti Luka Brčko“, „Majka i očev amanet“ te „Majka – život i sudbina“. Štampao je i knjige „Bosanski rat Dobrice Ćosića“, „Rušenjem ustavnog poretka BiH 1992. godine stvorena je paradržava RS“ i „Karganović ruši Dodika“.

Oženjen je, ima dvoje djece i živi u Brčkom.

 

Izvor: avaz.ba

Izdvojeno