bdf.brcko@gmail.com

Kroz trijažne ambulante prolazi veliki broj pacijenata, u prosjeku oko 50 pregleda dnevno

Epidemiološka situacija u vezi sa virusom korona u Brčko distriktu, u posljednjih mjesec dana, bilježi određenu stagnaciju.

Koordinator trijažne ambulante, dr Maksida Jašarević rekla je da još uvijek kroz ovu ambulantu prolazi veliki broj pacijenata, te da se u prosjeku dnevno obavi oko 50 pregleda.

“To su sve pacijenti koji su febrilni ili imaju bilo kakav simptom respiratornog trakta poput kašlja, otežanog disanja ili nedostatka vazduha. Svi pacijenti koji imaju makar jedan simptom koju ukazuje na virus korona se testiraju i obrade dijagnostički”, rekla je dr Jašarević.

U kovid ambulanti, gdje se vrši kontrola dokazano pozitivnih pacijenata, dnevno se obavi oko 20 pregleda, a prosjek pozitivnih pacijenata u prethodnom periodu je oko 15. Uprkos pandemiji virusa korona većina službi u Domu zdravlja obavlja svoje aktivnosti redovno.

“Služba porodične medicine radi normalno, naravno samo insistiramo kod pacijenata da se naručuju i zakažu termin kod svog porodičnog doktora. Laboratorijske analize se redovno vrše i jedino što smo morali redukovati jesu ultrazvučni pregledi zbog toga što je veliki broj ljudio bio angažovan kroz kovid”, istakla je Maksida Jašarević.

 

Izvor: RBDBIH

Izdvojeno