bdf.brcko@gmail.com

Sudija Nedeljko Tabaković i sutkinja Nina Ratkušić koji su javno progovorili trpe velike pritiske

Sudija Osnovnog suda Brčko distrikta BiH Nedeljko Tabaković i sutkinja Općinskog suda u Mostaru Nina Ratkušić nedavno su za Žurnal pričali o zloupotrebama CMS-a i namještanju određenih predmeta podobnim sudijama čime se podigla poprilična prašina u javnosti.

Dodatni pritisak

Umjesto očekivane podrške pravosudne zajednice, na ovo dvoje sudija počeo se vršiti dodatni pritisak. Tako su pojedine osobe iz pravosuđa kontaktirale sutkinju Ratkušić, te je indirektno upozorile da je “bolje da ne priča više”, dok sudiji Tabakoviću u sudu u kojem je uposlen otvaraju poštu koja stiže na njegovo ime uz naglasak na ličnu dostavu.
Ratkušić i Tabaković naglašavaju da su od novog sastava Visokog sudskog i tužilačkog vijeća BiH mnogo više očekivali. Za njih je sporno ono što je nedavno u izjavi za medije najavio član Vijeća Selim Karamehić da će predložiti da se zaduži Stalna komisija za etiku u okviru VSTV-a da se izjasni povodom njihovih javnih istupa.

“Član VSTV-a Selim Karamehić, budući da je imao ulogu predsjednika Disciplinske komisije koja je mene oglasila odgovornom za neprimjereno ponašanje u ili van suda, nije mogao istupati u javnost povodom mog medijskog obraćanja, a posebno jer je predmet još živ, na razmatranju je po žalbi. To nije samo neetično već je i protuzakonito, jer sudija ne može javno istupati niti privatno dijeliti informacije povodom predmeta koji nije pravomoćno okončan. Karamehić, kao i svi ostali, imaju pravo da medijski istupaju, ali ne u momentu kada je disciplinski predmet živ, a on je predsjednik Disciplinske komisije”, smatra Ratkušić.

Ona istovremeno naglašava da je o svim nepravilnostima o radu suda u kojem je uposlena već ranije govorila pred Disciplinskom komisijom, kojom je predsjedavao sudija Karamehić, te da su oni još tada trebali reagovati i sami inicirati pokretanje nekih predmeta.
“Sudije i tužioci, prema pozitivnim propisima, imaju pravo i obavezu ukazati na nezakonitosti, pa i o tome upoznati javnost, dok god ne diraju u prava drugih i ne komentarišu postupke u kojima nije donesena pravomoćna presuda, odnosno u kojima nije isključena javnost”, dodala je sutkinja Ratkušić.

Zakon o sudovima u FBiH, jednim svojim članom, kaže da se “transparentnost može ostvarivati i objavljivanjem sudskih odluka i drugih informacija od interesa za javnost.”
Istovremeno, u Zakonu o VSTV-u navodi se da “sudija ili tužilac ne može biti krivično gonjenje, uhapšen ili zadržan u pritvoru, niti može odgovarati u građanskom postupku za mišljenja koja daje ili za odluke koje donese u okviru svojih službenih dužnosti”.

Žurnal je u posjedu zapisnika sa sastanka od 8. februara ove godine kojem su prisustvovali sutkinja Ratkušić, v.d. predsjednika Općinskog suda u Mostaru Bajro Avdić, v.d. zamjenika predsjednika Dominik Krasić i šefica vanparničnog odjeljenja Elma Brčić Rožajac. Interesantno je što je Avdić imao isti prijedlog kao i član Vijeća Karamehić, pa čak je dao i identičnu izjavu, a povodom javnog istupa sutkinje Ratkušić.

“Umjesto da se otvori predmrt povodom navoda o korupciji, vrši se represija o onome ko je javno govorio o korupciji”, naglašava Ratkušić.

Borba protiv zloupotrebe CMS-a borba za nezavisno pravosuđe

Sudija Tabaković smatra da će se pritisak na pravosuđe u Brčko distriktu nastaviti, te podsjeća da je on nedavno UDT-u podnio prijavu protiv predsjednika Osnovnog suda Brčko distrikta BiH Jadranka Grčevića.

“U jednom predmetu u kojem je bio postupajući sudija, a u kojem je branilac bio njegov izuzetno dobar prijatelj, nije se izuzeo, a po zakonu je morao. Iz Kancelarije disciplinskog tužioca su me obavijestili da su zaprimili moju pritužbu, a od njih svakako očekujem poziv za svjedočenje u predmetu zloupotrebe CMS-a“, kaže Tabaković.

Naglašava da njegove, kao i izjave sutkinje Ratkušić, nisu u suprotnosti sa Kodeksom sudijske etike.

„U uvodu Kodeksa jasno stoji da je dužnost sudija da podržavaju i brane sudijsku nezavisnost, ne kao privilegiju sudijske funkcije, nego kao Ustavom zagarantovano pravo svakome da o njegovom sporu raspravljaju i odlučuju nepristrasne sudije. Ono o čemu koleginica Nina i ja govorimo jeste da se CMS zloupotrebljava, da se predmeti drugim sudijama dodjeljuju na drugačiji, a ne Pravilnikom o CMS propisan način“, navodi Tabaković.

On podsjeća da je o zloupotrebama pred Istražnom komisijom Parlamentarne skupštine BiH govorila i potpredsjednica VSTV-a Sanela Gorušanović-Butigan, koja je pred Komisijom izjavila da je zloupotreba CMS-a bilo i ranije. Ona je to čak, okvalifikovala i kao krivično djelo, što samo govori o kakvom je, prema njenom mišljenju, ozbiljnom prestupu riječ.
„U slučaju da Selim Karamehić to predloži, a VSTS usvoji, to ću posmatrati kao jedan vid proganjanja, odmazde, pritiska i ućutkavanja svih onih, ali prije svega sudija, koji su pokrenuli i otvoreno pričaju o problemu zloupotrebe CMS-a“, dodao je Tabaković.

Sudije koje govore o zloupotrebama CMS-a, tvrdi, postupaju u skladu sa Kodeksom. „Kodeks propisuje da se sudija ponaša na način da afirmira povjerenje javnosti u integritet pravosuđa, a to je upravo ono što mi koji pričamo o zloupotrebama CMS-a želimo da vratimo. Kodeks propisuje i da sudija podstiče i podržava mehanizme i mjere zaštite, koje imaju za cilj održavanje i jačanje institucionalne i operativne nezavisnosti pravosuđa. Dakle, oni koji ćute, oni krše Kodeks, a ne oni koji ukazuju na probleme sa kojima se pravosuđe suočava“, tvrdi Tabaković, istovremeno naglašavajući da je borba protiv zloupotrebe CMS-a borba za nezavisno pravosuđe.

Bez značajnijih promjena

Trenutno stanje u pravosuđu najbolje je u jednoj TV dijaloškoj emisiji opisao sudija Suda za ljudska prava u Strazburu Faris Vehabović: “U VSTV-u nije došlo do značajnijih promjena umjesto što je Milan otišao, a došao je Halil, što nije suštinska promjena”.
Suštinska promjena ovisit će o djelima VSTV-a, kroz poteze koje će napraviti, kako bi pokazali da se ne radi samo o tome da je “Milan otišao, a Halil došao”. Sudija Vehabović je, između ostalog rekao  da promjena jedne većine u VSTV-u ipak daje nadu da će se stvari konačno pokrenuti s mrtve tačke. On je naglasio i da svaki čovjek ima pravo da iznese svoje mišljenje, posebno ukoliko je ono važno za pokretanje javne rasprave koja je od interesa za čitavo društvo.

Stav međunarodnih predstavnika

Sudije Tabaković i Ratkušić obraćali su se i međunarodnim predstavnicima u našoj zemlji. Tim tragom pisali smo OHR-u, a između ostalog, odgovorili su da “očekuju da VSTV u ovom slučaju, na osnovu činjenica, brzo razmotri i reagira na odgovarajući način kako bi pokazao svoju posvećenost poštenoj i efikasnoj primjeni vladavine prava u BiH”.

Iz Odjela za komunikacije EU u BiH kažu da se rukovodioci pravosudnih institucija, kao i sve sudije i tužioci, trebaju pridržavati najviših moralnih, etičkih i standarda integriteta. Podsjećaju na Priebeov izvještaj u kojem se kao razlog za zabrinutost navodi uplitanje u postupke koji su u toku, te pritisci, prijetnje i zastrašivanje tužioca i sudija.

„Očekujemo da nadležna tijela istraže sve utemeljene navode neprimjerenog zadiranja u sudsku i tužilačku nezavisnost, a u skladu sa primjenjivim zakonodavstvom“, naveli su.
S obzirom na to da su se sudije obraćale i američkoj ambasadi u BiH kontaktirali smo i njih, a iz Ureda za odnose s javnošću Ambasade SAD-a kazali su da „Ambasada SAD-a ne komentariše korespondenciju“.

“Integritet i profesionalizam VSTV-a i svih pravosudnih institucija od ključne je važnosti. Sve relevantne institucije, VSTV pogotovo, trebaju ozbiljno postupati i istražiti navode o koruptivnim radnjama u pravosuđu. Uposlenici svih institucija, uključujući i one u pravosuđu, trebali bi biti u stanju da prepoznaju i prijave probleme u svojim institucijama kroz uspostavljene procedure i kada su pozvani da svjedoče pred parlamentarnim komisijama, posebno probleme koji se odnose na nemar, prijevaru, zloupotrebe ili bilo koje druge potencijalno nezakonite radnje, bez straha od odmazde ili neprimjerenog pritiska”, naglasili su u odgovoru.

Raspršio se mit o nedodirljivosti Tegeltije

Sutkinja Ratkušić se, između ostalog, pismeno obratila i Istražnoj komisiji smatrajući da bi i ona trebala biti saslušana jer im ima puno toga za reći. Damir Arnaut, predsjedavajući Privremene istražne komisije za utvrđivanje stanja u pravosuđu, potvrdio nam je da su njen dopis zaprimili 8. Februara i da nema sumnje da će o njenim navodima raspravljati već na idućoj sjednici, u srijedu.

“Sudija Tabaković je svoje tvrdnje vezane za manipulacije sa CMS sistemom prvi put javno iznio upravo pred Istražnom komisijom. To je bilo toliko šokantno i s ozbiljnošću primljeno, da smo na istoj sjednici usvojili zaključak da stenogram i audio zapis njegovog svjedočenja dostavimo Uredu disciplinskog tužioca. Nedavno smo od UDT-a tražili informaciju šta je do sada poduzeto, ali još nemamo detaljne informacije”, podsjeća Arnaut.

On je također naglasio da Istražna komisija na osnovu dosadašnjih saslušanja već ima puno bolju sliku o problemima u pravosuđu, a pokrenuli su i značajne promjene.
“Mit o nedodirljivosti Milana Tegeltije se raspršio jer Istražna komisija nije popustila pod njegovim pritiscima, već je tada, uz ogromnu podršku međunarodne zajednice, čak intenzivirala svoj rad. Tada su svi u pravosuđu, uključujući u VSTV-u, shvatili da je izlišno dalje ga podržavati. Istovremeno, problemi su toliko ozbiljni da ne mogu nestati odlaskom jedne osobe. Previše ih je da bi bilo koji izdvajao. Svi će biti tretirani u našem izvještaju”, naglasio je Arnaut.

Dalje je naveo da je Istražna komisija u više navrata ohrabrila sve građane da im se obrate sa svojim saznanjima.

“To je u skladu sa našim opredijeljenjem da radimo potpuno transparetno. Tako pozivamo i svjedoke: jedini kriterij je da Istražna komisija donese odluku da nekoga pozove na saslušanje. Sve te odluke smo donijeli na sjednicama koje su otvorene za javnost i sve odluke o pozivanju svjedoka su bile jednoglasne”, dodao je Arnaut. Iskazao je nadu da VSTV neće ići u pravcu sankcionisanja bilo koga zbog bilo čega što iznesu pred Istražnom komisijom.

Zakon o parlamentarnom nadzoru jasan: svjedoci koje komisija pozove obavezni su pred njom pojaviti i odgovoriti na pitanja članova Komisije.

“Ako komisija pita svjedoke šta vide kao problem u pravosuđu, svjedoci su obavezni iznijeti svoja saznanja. Ako, kroz takva svjedočenja, dođemo do saznanja o potencijalno neprimjerenim radnjama, naša je obaveza o tome obavijestiti Ured disciplinskog tužioca, a što smo u više navrata uradili. Nadam se da će UDT sve te navode istražiti”, zaključuje na kraju.

 

(žurnal.info)
Piše: Zinaida Đelilović

Izdvojeno