bdf.brcko@gmail.com

Rizvanović i ostali: Suđenje za zločin na području Brčkog

Na suđenju za zločin na području Brčkog, svjedok Tužilaštva Bosne i Hercegovine izjavio je da je ranjen u akciji na području sela Boderište, kada je, kako je čuo, zarobljena grupa pripadnika njegove čete.

Simo Lazarević je kazao da je sa drugim pripadnicima svoje čete Brčanske brigade 8. marta 1993. dobio zadatak da preuzme liniju od policije u selu Boderište.

On je rekao da su do određenog mjesta išli autobusom, a onda su nastavili pješke kroz brežuljkast i šumovit teren. Lazarević je naveo da im je komandir čete Dobrivoje Bumbulić rekao da se zaustave na jednom mjestu dok on sa još nekima ne izvidi situaciju.

Lazarević je posvjedočio da je potom 13 ili 14 vojnika, u dvije do tri grupe, krenulo i da su mu se izgubili iz vida. On je rekao da sa mjesta na kojem se nalazio nije vidio kuće u Boderištu i da je bilo mirno.

Prema njegovim riječima, nakon 30 do 40 minuta ranjen je u glavu, a prije njega je u nogu pogođen još jedan vojnik. Lazarević je naveo da je izgubio svijest, a da se kasnije uspio izvući i da je prevezen u bolnicu.

Svjedok je kazao da je poslije čuo da je grupa vojnika živa uhvaćena. Dodao je da je bila razmjena i da je u mrtvačnici vidio tijelo Siniše Pudića.

Za ubistvo i mučenje 11 zarobljenih pripadnika Vojske Republike Srpske (VRS) 8. marta 1993. u selu Boderište, sudi se Admiru Rizvanoviću, Smajilu Omeroviću, Jasminu Huskanoviću, Ramizu Pljakiću i Hazimu Fazloviću.

Rizvanović, Omerović i Huskanović optuženi su kao pripadnici Interventne jedinice 3. bataljona 108. brigade Armije Bosne i Hercegovine (ABiH). Pljakiću, koji je, prema optužnici, bio komandant 108. brigade ABiH, i Fazloviću, komandantu 3. bataljona, na teret je stavljeno da su propustili kazniti podređene za počinjeni zločin.

Odbrane su pitale svjedoka zbog čega u ranijem iskazu nije rekao da je vidio tijelo Pudića, na šta je on odgovorio da mu nije palo na um, ali da je tako bilo.

Pojedini branioci tvrdili su da je tužilac u Brčkom svjedoku sugerisao šta treba da kaže kada ga je ispitivao u istrazi. Svjedok je rekao da mu niko ništa nije govorio šta će da priča i da je govorio ono što je vidio.

Huskanovićev branilac Mirsad Crnovršanin citirao je dio iz iskaza u kojem se u okviru tužiočevog pitanja navodi da je zarobljeno 13 vojnika.

Navodeći da se zbog sugestivnih pitanja radi o nezakonitom dokazu, branilac je namjeravao da iskaz uloži u dokaze, ali mu Sudsko vijeće to nije dozvolilo, uz obrazloženje da se iskaz iz istrage može uložiti samo ako je bilo razlika u odnosu na današnje svjedočenje. Predsjedavajuća Jasmina Ćosić-Dedović je kazala da će Odbrane u okviru svog dokaznog postupka imati priliku da predlože dokaze na okolnost nezakonitosti dokaza.

Sudiju Darku Samardžića interesovalo je šta se događalo od odlaska prvih vojnika do njegovog ranjavanja i zbog čega drugi vojnici nisu krenuli prema Boderištu ako je bilo mirno, kao što svjedok kaže, do ranjavanja njega i još jednog vojnika. Lazarević nije mogao objasniti ove detalje.

Sudsko vijeće će 9. marta obići lice mjesta, a 16. marta nastavlja se saslušanje svjedoka.

 

 

Izvor: detektor.ba

Izdvojeno