bdf.brcko@gmail.com

BiH zemlja paradoksa: Ministarstvo PRAVDE odbije da izvrši presudu Ustavnoga suda i zbog toga ne bude sankcionisan

Zastupničkiki dom Parlamenta Bosne i Hercegovine nije izglasao nepovjerenje ministru pravde Josipu Grubeši koji je kadar Hrvatske demokratske zajednice.

Mediji javljaju da su ministra Grubešu spasili glasovi stranke SDA.

To je povod za jedan značajan osvrt na katastrofičnu kadrovsku politiku SDA.

Inicijativa za smjenu prvog čovjeka Ministarstva pravde događa e u kontekstu njegova odbijanja da implementira presudu najviše pravne instance u BiH – Ustavnog suda – o uvođenju ANUBiH u Registar pravih lica. Cijeli ovaj kontekst je višestruko indikativan.
ANUBiH je najviša državna naučna institucija.

Tako je u svakoj zemlji. Ona je jedan od dominantnih simbola DRŽAVNOSTI. Stoga su napori za eliminaciju takve institucije u funkciji destrukcije same države, dok se istovremeno po BiH osnivaju kojekakve akademije „u izvedbi“ nekakvih grupa građana. Dakle, nekima je bitno uništavati integrativne, fundamentalne državne institucije a osnivati one fragmentirajuće.

Prije nekoliko godina, inicirao sam i službeno sam sa predsjednikom ANUBiH posjetio tadašnjeg premijera Zvizdića. Sastanku je prisustvovao i resorni ministar Adil Osmanović. Razgovarali smo o statusu ANUBIH. Vajkali su se da nema dovoljno novaca i sl.

Rekao sam da je bitno da nam kao Vijeće ministara daju 100 KM ako ne mogu više jer nama je bitan status. Obećali su. No, kada je potom objavljeno kome je Vijeće sve dalo novac iz budžeta, vidjeli smo da ANUBiH nije dobila ni marke, ali su bogato darivali HAZU u Mostaru koja nije ni na nivou entiteta. Toliko o bošnjačkom shvaćanju državnosti, ili državotvornosti.

BiH je zemlja paradoksa: ono što nigdje nije moguće, ovdje jest moguće, nažalost. Naime, totalni je pravni (pa i logički) apsurd da aktualno Ministarstvo PRAVDE odbija da izvrši presudu najviše pravne instance u zemlji – Ustavnoga suda – jer po elementarnoj logici i političkoj korektnosti upravo Ministarstvo pravde, prije i više od svih drugih, treba da štiti presude Ustavnoga suda. Na ovaj način, Ministarstvo krajnjom političkom bahatošću promovira i vlastitu nelegitimnost, uvodi haos upravo tamo gdje treba da insistira na redu, poretku, legalitetu i legitimitetu.

No, ovaj apsurd se na bosanski način „usavršava“. Naime, umjesto da Parlament BiH opozove/smijeni ministra pravde koji vrši nasilje nad pravdom, Parlament odbija inicijativu za njegovu smjenu pa se tako i Parlament – svjesno i snagom institucije – stavlja na stranu haosa i odbijanja da se provede presuda Ustavnoga suda. To je naprosto stravično; to je činjenica pred kojom staje zdrav razum! Čovjeka obuzme jeza pred takvom pravnom nesigurnošću u zemlji.

Ministra spašava i pravni haos promovira – podržavajući ministra u Parlamentu – SDA, dakle ista ona stranka koja prodaje maglu o svojoj državotvornosti. Ta stranka, na taj način, daje podršku rušenju najviše naučne institucije u zemlji, one koja je pred obilježavanjem 70 godina od osnivanja.

Bravo za SDA!

Ovakvim ponašanjem SDA ovjerava svoje već neko vrijeme kontinuirano antibosansko djelovanje (Mostar i mnogošta drugo). Glasači moraju shvatiti – najzad, zaboga! – da ovakvo djelovanje SDA (ne samo u slučaju Grubeše) nema ništa sa zaštitom interesa Bošnjaka kao naroda već ima sa zaštitom najprizemnijih interesa Bošnjaka koji su u SDA, i to jednoga dijela njih.

SDA je – uprkos svim kamuflažama i javno izvođenim političkim fintama – u perverznom antibosanskom savezu sa HDZ-om.

Njihova politika izobličila se u nacionalnu nesreću.

 

Piše: Esad Duraković
Izvor: nap.ba

Izdvojeno