bdf.brcko@gmail.com

Zbog ujeda pasa lutalica u Brčkom u prošloj godini isplaćeno 41 hiljada KM

Pandemija korona virusa i posljedice koje je ona prouzrokovala utjecale su na to da je protekle godine Sektor za zbrinjavanje napuštenih životinja u JP “Komunalno Brčko” radio pod otežanim uslovima.

Prošla godina je bila izazovna i za zaposlene u Sektoru za zbrinjavanje napuštenih životinja pri javnom komunalnom preduzeću u Brčkom čiji su uposlenici i u vrijeme vanrednih mjera prouzrokovanih pandemijom korona virusa sa ulica u Brčko distriktu sklonili 417 odraslih pasa i 355 štenadi.

Bez obzira na ovako veliki broj uklonjenih pasa lutalica iz naseljenih mjesta, gotovo 50 naših sugrađana je bilo napadnuto i ozlijeđeno zbog ujeda tih pasa.

„Zahtjev za isplatu odštete zbog napada i ujeda pasa lutalica u prošloj godini je podnijelo 48 naših sugrađana kojima je u tu svrhu isplaćeno ukupno 41 hiljada KM“, kazala je Željka Tomić, šefica Sektora za zbrinjavanje napuštenih životinja u komunalnom preduzeću.

Ona je još jednom napomenula da su kapaciteti brčanskog azila već godinama prepunjeni, te da uposlenici ovog sektora već duže vrijeme uklanjaju pse sa javnih površina po prioritetima, a to su prije svega školska dvorišta i obdaništa.

Trenutno je u brčanskom azilu smješteno preko 270 odraslih pasa, te značajan broj štenaca i ovaj broj se rijetko smanjuje jer je prekinut program odvoza pasa u azile u EU, a i građani Distrikta se sve rjeđe odlučuju da udome psa iz azila.

 

Izvor: RBDBiH

Izdvojeno