bdf.brcko@gmail.com

Započeo proces akreditacije visokoškolskih ustanova u Brčko Distriktu BiH

Agencija za akreditaciju BiH je tokom prošlog mjeseca započele sa procesom akreditacije visokoškolskih ustanova na prostoru Brčko distrikta i ta aktivnost će trajati više mjeseci. Zahtjev za akreditaciju su podnijele sve visokoškolske ustanove u Distriktu.

„Nakon što je u mandatu prethodne Vlade preduzeto niz aktivnosti kako bi se stvorile zakonske mogućnosti te jasno precizirale odgovornosti i ovlaštenja pojedinih organa i institucija u ovom procesu, stvoreni su uslovi da stručnjaci iz ove državne agencije u skadu sa svojim poslovnikom započnu proces akreditiranja visokoškolskih ustanova u Distriktu“, istakao je dr. Aleksandar Maksimović šef Pododjela za visoko obrazovanje i nauku u Vladi Brčko distrikta.

Ovaj proces može trajati više mjeseci pa čak i godinu dana nakon čega će biti formirana nezavisna komisija koja će izvršiti tz. skrining tih visokoškolskih ustanova te će nakon prijedloga Agencija za akreditaciju, nadležno Odjeljenje u Vladi Brčko distrikta izdati akreditaciju za tu ustanovu.

Do sada su zahtjev za akreditaciju podnijele sve tri visokoškolske ustanove sa sjedištem u Brčko distriktu dok je još jedna ustanova podnijela zahtjev za osnivanje.

 

Izvor: RBDBiH

Izdvojeno