bdf.brcko@gmail.com

Mart će pokazati da li je BRČANSKA VLAST iskreno posvećena promjenama?

U proteklih nekoliko sedmica, supervizor se sastao sa rukovodstvom Distrikta i šefovima klubova zastupnika i predstavnicima manjina u Skupštini. Zvaničnici su na sastancima izrazili namjeru da se od samog početka posvete reformskom mandatu.

Pozdravivši takvo opredjeljenje, supervizor je naglasio važnost transparentnosti kroz donošenje zakona u redovnoj proceduri i važnost nadmetanja ideja kroz građanski politički diskurs u Skupštini i skupštinskim komisijama. „Samo zajedničkim naporom, Brčko kao zajednica može napraviti temeljne promjene potrebne za izgradnju stabilne i prosperitetne budućnosti za sve“, dodao je supervizor.

Ukoliko je njihova opredijeljenost iskrena, građani će do kraja mjeseca marta vidjeti sljedeće rezultate, a imajući u vidu automatski budžetski koeficijent Distrikta, nema razloga očekivati  manje.

Usvajanje zakona o sukobu interesa u skladu sa standardima EU.

Usvajanje budžeta za 2021. u skladu s imperativima transparentnosti prema Zakonu o budžetu.

Primjenu Strategije razvoja za period 2021.-2027. na budžet za 2021. godinu kako bi se omogućilo odgovorno trošenje za dobrobit zajednice.

Moratorij na zapošljavanje u javnom sektoru, uključujući i ugovore o djelu, sve dok se ne uspostavi nova transparentna procedura. Također, potrebno je prilagoditi legislativu kako bi se upražnjena mjesta popunjavala samo putem internih postupaka reorganizacije, gdje god je to moguće i razumno.

Jedini izuzetak od gore navedenog bio bi osigurati da radna mjesta u javnom zdravstvu i nova radna mjesta u okviru antikorupcijskih mjera, poput Zakona o sukobu interesa, popunjavaju stručnjaci sa iskustvom u zaštiti javnog interesa.

Objavljivanje preostala dva javna tendera za modernizaciju luke Brčko – za novu dizalicu i željeznički i putni pristup luci.

Odluka o optimalnom rješenju, zasnovanom na stručnim mišljenjima, za obnavljanje cestovnog teretnog prometa preko rijeke Save između Brčkog i tržišta EU.

Aktivnosti vlasti kojim se potvrđuje da su u Distriktu dobrodošli poslovni investitori koji će donijeti dobro plaćena radna mjesta u privatnom sektoru.

Rad policije u Brčkom iz nove policijske zgrade na osiguravanju vladavine prava i zajedno s Tužilaštvom na provođenju politike nulte tolerancije prema korupciji.

Finansiranje utopljavanja javnih objekata u Distriktu sa ciljem poboljšane energetske efikasnosti u okviru Akcionog plana održivog upravljanja energijom i prilagođavanja klimatskim promjenama.

Prijenos vlasništva nad infrastrukturom za prijenos električne energije Distrikta na „Elektroprijenos BiH“, u skladu sa relevantnim zakonima BiH, kako bi se omogućilo njihovo aktivno održavanje.

Postizanje ovih rezultata do kraja marta pokazat će opredijeljenost izabranih lidera Distrikta za izgradnju budućnosti za sve koji tu žive. Pratimo, činjenice će govoriti za sebe.

Izvor: OHR.INT

Izdvojeno

Preminuo naš sugrađanin, Brčak, IMRAD KOPČO ( MEHMEDA ) KOPČALIĆ

S tugom u srcu obavještavamo rodbinu, prijatelje i komšije da je 11.7.2021. godine, u Kanadi, nakon duže bolesti, preminuo naš dragi IMRAD KOPČO ( MEHMEDA...

Danas je preminuo naš sugrađanin Hadžić Galib-Gale

Danas je preminuo naš sugrađanin, prijatelj, rođak Hadžić (Himeze) Galib-Gale. To je još jedna u nizu nepravdi i tragedija koja je zadesila ovu porodicu. Neka im...

PREMINUO ISMET MEŠANOVIĆ-ČUNDRO, BRČANSKA URBANA LEGENDA

Poštovani sugrađani, Obavještavamo vas a je preminu Ismet Mešanović Čundro, brčanska gradska legenda, Vrijeme dženaze bit će naknadno objavljeno. Ostaje da živi u našim sjećanjima. Lahka mu crna...

Kad se već cijepimo, najbolje i da se pricijepimo Srbiji

Sav jad i bijeda bh.društva pokazali su se posljednjih dana. Došli smo do dna u svakom pogledu. Lakrdija oko izbora gradonačelnika Sarajeva nanijela nam je...

ŠTE REĆI A NE ZAPLAKATI: Kako je u Brčkom biran Upravni odbor Javne zdravstvene ustanove “Zdravstveni centar”

„Šta reći, a ne zaplakati?“, možda je najbolja uvodna rečenica za tekst koji se bavi nevjerovatnim zakonskim rješenjima i praktičnim improvizacijama u izboru članova...

U DISTRIKTU TREBA UVESTI „LOCKDOWN“ ILI TOTALNO „ZAKLJUČAVANJE“, ALI, I UVIJEK NEKO ALI…

Jučer je direktor Opšte Bolnice dr. Dušan Stokić, shodno novonastaloj epidemiološkoj situaciji, za HIT TV rekao da je „njegova procjena da bi trebalo uvesti...

TURSKI KONZULAT U BRČKOM JE IZMIŠLJOTINA: Brukamo se, pokazujući koliko malo poznajemo prošlost Distrikta

Dvorana hotela Bosna - Zadužbina Ljubomira Krsmanovića, u kojoj je tobože bio smješten Carski osmanski konzulat u Brčkom.Ovaj nacionalni spomenik, od silne naše brige,...

Kome je iz brčanske Vlasti smetala izložba portreta antifašista iz NOB-a autora Seada Hasanefendića?

SAOPŠTENJE ZA JAVNOST   Događaji u Brčkom rijetko nalaze adekvatan prostor u entitetskim i općebosanskim medijima; no nedavno se dogodio revizionistički kulturni skandal prvog reda, koji...