bdf.brcko@gmail.com

Oboljelima od multiple skleroze otežan pristup zdravstvenim ustanovama u Distriktu

Predsjednica oboljelih od multiple skleroze, Slavica Jekić rekla je da je svakodnevica oboljelih od ove bolesti sama po sebi teška ali da je situacija sa virusom korona dodatno otežala život oboljelih.

“Svaki odlazak doktoru ako imate bilo kakav simptom virusa korona zahtjeva određene pretrage koje za nas predstavljaju dodatni napor jer većina oboljelih se otežano kreće ili koristi neka pomagla za kretanje. Najveći problem nam je da nabavimo recepte za lijekove koji su nam potrebni jer ne želimo da ulazimo u gužve koje su ispred zdravstvenih ustanova”, rekla je Jekić.

Ona je istakla da su zadovoljni što je posle mnogo godina konačno usvojen zakon kojim je izvršena kategorizacija bolesnika koji primaju novčanu naknadnu za tuđu njegu i pomoć ali je ukazala na određene manjkavosti koji su se pojavile zbog obavezne revizije onih koji primaju ovu vrstu pomoći.

“Neko ko ima multipla sklerozu ne može ozdraviti jer je to teška i neizlječiva bolest, i nema smisla da se revizija vrši svake dvije godine jer to iziskuje mnoštvo dokumentacije koja je potrebna a zdravstveno stanje oboljelih se ne može popraviti”, naglasila je Jekić.

Iz Udruženja oboljelih od multiple skleroze su naglasili da su zadovoljni radom Fonda zdravstvenog osiguranja Brčko distrikta jer im je omogućeno tronedeljno liječenje u banjama sa kojima je brčanski Fond sklopio ugovor o saradnji. Inače prema nezvačnim informacijama u Brčko distriktu je stotinu ljudi koji su oboljeli od ove autoimune bolesti.

Izvor: RBDBiH

 

Izdvojeno