bdf.brcko@gmail.com

U Brčkom održano predavanje na temu “Veliki srpski naučnici o srpskom jeziku, nauci i kulturi”

Rajna Dragićević, profesorica Katedre za srpski jezik i južnoslovenske jezike Filološkog fakulteta Univerziteta u Beogradu upoznala je večeras brčansku publiku sa radom i djelovanjem srpskih lingvista i intelektualaca koji su živjeli krajem 19. i početkom 20. vijeka odnosno u periodu srpske istorije kada su se formirale najvažnije institucije tog vremena predočivši im način na koji su razmišljali o jeziku, te njegovali njegove vrijednosti.

Njeno predavanje na temu “Veliki srpski naučnici o srpskom jeziku, nauci i kulturi” upriličeno je u Domu kulture povodom Međunarodnog dana maternjeg jezika u organizaciji Srpskog prosvjetnog i kutlurnog društva “Prosvjeta”.

Ističući da srpski jezik, kao dio identiteta srpskog naroda, ne gubi svoju vrijednost, profesorica Dragićević je rekla da je u današnje vrijeme primjetna banalizacija jezičkog sistema koja se sve češće primjenjuje.

To se, po njenim riječima, može naročito primijetiti u medijima gdje se i gramatički sistem banalizuje i gdje kao da ne postoji jezik različitih funkcionalnih stilova nego se svi oni svode na razgovor.

“Tako, na primjer, kada čitate novine, imate utisak kao da čitate razgovore između ljudi u nekoj neformalnoj situaciji. Više ne postoji to jezičko raslojavanje i mislim da je u tome veći problem nego u primjeni i uticaju anglicizama i stranih riječi u srpskom jeziku”, zaključila je profesorica Dragićević.

Na pitanje odakle potreba za svojatanjem jezika u određenim geografskim regijama na našim prostorima i do kada će to trajati, profesorica je odgovorila da ta pojava nije lingvističkog nego političkog porijekla.

Po riječima Dragana Tomića, predsjednika “Prosvjete”, cilj večerašnjeg predavanja je bio da se mlađim naraštajima skrene pažnja na važnost čuvanja jezika.

“Vidimo da je prisutan veliki broj škola stranih jezika, a mnogi ne znaju ni svoj. Zato su dobrodošla ova predavanja jer možemo čuti nešto novo i vrijedno”, istakao je Tomić.

Večerašnje predavanje u Domu kulture održano je uz poštovanje svih epidemioloških mjera uspostavljenih u cilju sprečavanja širenja virusa korona.

 

Izvor: RBDBiH

Izdvojeno