bdf.brcko@gmail.com

Reagovanje na saopštenje srpskih stranaka: Na slici nije nikakav islamski ratnik

Udruženje “Sinovi Broduše” iz Brčkog reagovalo je sinoć na saopštenje srpskih stranaka u brčanskoj vlasti, vezano za objavu člana Vlade ove lokalne zajednice Nedima Hamzabegovića.

Poštovana gospodo, srpski predstavnici u vlasti, čitamo saopštenja pojedinih portala u Brčko distriktu BiH, i ne vjerujemo svojim očima.

Citirali su dio pomenutog saopštenja:

Iako je od rata u BiH prošlo više od 25 godina, ratna scenografija i dalje dominira društvenim mrežama u distriktu Brčko, i to od strane onih koji su po svojim funkcijama pozvani da rade na pomirenju naroda. Najsviježiji primjer je status šefa Odjeljenja za stručne i administrativne poslove u Vladi distrikta Brčko Nedima Hamzabegovića, koji, sa svog fb profila, brčanskoj i široj javnosti nudi fotografiju do zuba naoružanog islamskog ratnika za vjeru.

U svom odgovoru navode:

Da ste samo malo protresli Google, vidjeli bi da osoba na slici nije nikakav islamski ratnik, do zuba naoružan, nego je to Mehmed Hafizović rođen u Potočarima, 13. januara 1957. godine, a poginuo 2. maja 1994. godine na mjestu komandanta jedinice “Šejh Hasan Kaimija” koja je djelovala u sastavu 1. Muslimansko-podrinjske brdske brigade Armije RBiH. Početak rata zatekao ga je u Malom Zvorniku. Sa džematom je ostao više od mjesec dana pod teškim uslovima. Među posljednjim izbjeglicama izbjegao je u Mađarsku, a potom u Hrvatsku gdje se uključio u rad sa izbjeglicama.

Po povratku u Bosnu, uključio se u redove 1. Muslimansko-podrinjske brdske brigade. Najprije je imenovan za pomoćnika komandanta za moral, a potom za savjetnika za vjerska pitanja. Ubrzo je u okviru Brigade osnovao jedinicu “Šejh Hasan Kaimija”, čiji je postao komandant. Poginuo je 2. maja 1994. na dužnosti pomoćnika komandanta bataljona za moral, tokom akcije u rejonu Ašpilja na kladanjskom ratištu kada je nagazio na minu. Pokopan je na mezarju Goli Brijeg u Tuzli. Zlatnim ljiljanom, najvišim ratnim priznanjem, posthumno je odlikovan 1996. Iza njega su ostali žena i dvije kćerke.

Hajde da napravimo Brčko distrikt BiH bolji za sve narode, a ne da se bavimo dnevnom politikom. Nedim Hamzabegović je naš suborac, i mi bi prvi reagovali na svaki njegov pogrešan korak, kao i svakog drugog.

 

Izvor: otisak.ba

Veza:https://brcanski-forum.com/2021/02/19/srpski-predstavnici-u-vlasti-traze-sankcionisanje-hamzabegovica-zbog-objave-slike-naoruzanog-islamskog-ratnika/

 

 

Izdvojeno