bdf.brcko@gmail.com

Ako ovako nastavimo doći će do kadrovskog kolapsa u JZU „Zdravstveni Centar Brčko”.

Nezavisni sindikat radnika zaposlenih u zdravstvu Brčko distrikta BiH danas je uputio saopštenje za javnost.

Saopštenje prenosimo u cjelosti

Nezavisni sindikat radnika zaposlenih u zdravstvu Brčko distrikta BiH
Datum:15.02.2021.god. Broj:18-02/2021

SAOPŠTENJE ZA JAVNOST

Već godinu dana zdravstveni radnici kao i prateće osoblje, u skladu sa svojim mogućnostima kontinuirano se bore da pruže što bolju zdravstvenu zaštitu oboljelim od COVID- 19 virusa, ali ne samo njima nego i ostalim oboljelim pacijentima druge etiologije.

Ta naša obaveza, briga o zdravlju osigurunika Brčko distrikta BiH će se i dalje nastaviti bez obzira na brojne probleme sa kojima smo se susretali od početka pandemije pa do danas (neadekvatna lična zaštitna oprema na samom početku pandemije prostori problemi u trijažnoj ambulanti,covid ambulanti te specijalističko- konsultativnim službama) što je rezultiralo sve većim brojem zaraženih uposlenika.

To će samo po sebi dovesti do kadrovskog kolapsa u JZU „Zdravstveni Centar Brčko”.

Svi znamo da menadžment JZU ni do dan danas nije ispoštovao Skupštinsku odluku o finansijskoj stimulaciji uposlenika koji su u direktnom radu sa pacijentima oboljelih od COVID – 19 infekcije. Ali sada kada smo gotovo desetkovani sa kadrom želimo upozoriti na nešto drugo. Krizni štab Brčko distrikta je usvojio plan vakcinacije sa tačno definisanim prioritetnim skupinama za vakcinaciju.

U razgovoru sa novim šefom Odjela za zdravstvo i ostale usluge, gospodinom Seadom Šadićem, koji se izuzetno angažovao oko plana vakcinacije kao i nabavke vakcina što je za pohvalu, nagovješteno nam je da će uskoro stići prve količine vakcina protiv COVID-19 virusa.

Pošto je u cijeloj BiH pa i našoj lokalnoj zajednici sve moguće, tražićemo informaciju o tačnom broju vakcina koje dođu, kao i spisak ko ih prima kako bi pomno pratili poštuje li se plan vakcinacije. Ukoliko uočimo bilo kakvu zloupotrebu i kršenje plana, poduzećemo adekvatne mjere u skladu sa zakonom i tražiti odgovornost osoba koje bi eventualno kršile donešeni plan.

U uvome očekujemo i javnu podršku menadžmenta JZU te ih pozivamo da se u vezi ovoga oglase.

Predsjednik Sindikata Izet Kusturica

Izvor: Infobrcko

Izdvojeno