bdf.brcko@gmail.com

Vučić i Erdogan novi članovi Predsjedništva BiH!

Predsjedništvo Bosne i Hercegovine(BiH) usaglasilo je da predsjednici Srbije i Turske, Aleksandar Vučić i Redžep Tajip Erdogan, budu novi članovi Predsjedništva BiH, kao naši dokazani prijatelji.

U tom pogledu, predložićemo amandman na Ustav BiH kojim će biti omogućeno da Predsjedništvo BiH čini pet, umjesto sadašnja tri člana, ali samo dok su Vučić i Erdogan predsjednici Srbije i Turske. To će precizno biti navedeno u ustavnom amandmanu, koji je u izradi, a već  i samo prisustvo Vučića garantuje da će dodatno biti zaštićeni i interesi Republike Srpske(RS) i srpskog naroda”, izjavio je predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik na zajedničkoj pres konferenciji sa članovima Predsjedništva Šefikom Džaferovićem i Željkom Komšićem.

On je dodao da je predlagao da u Predsjedništvo BiH uđu i predsjednici Rusije i SAD, Vladimir Putin i Džozef Bajden, te predsjednik Evropske komisije Šarl Mišel. “Međutim, iz njihovih kabineta su odgovorili da sada imaju prečih poslova i da imaju svoje ambasadore u BiH, pa da se njima obratimo. Ali, ti ambasadori su samo obične diplomate i kao takvi ne mogu imati mjesta u Predsjedništvu BiH.

Takođe, ni predsjednik Hrvatske Zoran Milanović, kojeg sam lično kontaktirao, nema vremena da bude član našeg višečlanog Predsjedništva, već me uputio na Dragana Čovića. Ali, njega neće Džaferović i Komšić, pa mi je Čović telefonom rekao da ja slobodno mogu da odlučujem i u njegovo ime. A ja sam mu rekao da i Vučiću može vjerovati, i to još više nego meni, jer i ja u Vučića vjerujem više nego u samog sebe”, objasnio je Dodik.

Džaferović je istakao da je riječ o istorijskom kompromisu. “Dodik je najprije insistirao da samo Vučić uđe u Predsjedništvo, ali ja sam zahtijevao da uđe i Erdogan. Onda smo se Dodik i ja složili u pitanjima Erdoganovog načina obnašanja vlasti, kao i u mnogim ekonomskim pitanjima, gdje čvrsta ruka garantuje i provodive odluke. Imajući u vidu da je porodica Izetbegović već usmjeno dala Erdoganu BiH u amanet na čuvanje, na ovaj način to je i formalizirano, čime će interesi Bošnjaka biti dodatno osnaženi”, objasnio je Džaferović.

Komšić je rekao da mu nije bilo teško da bude sastavni dio ovog kompromisa. “Prvo sam se konsultovao sa mojim savjetnikom Čedom Jovanovićem, koji me uvjerio da je Vučić prijatelj Bosne, za razliku od Dodika. Naglasio je da je Vučić jednom prilikom za sebe rekao da je agnostik, a i porijeklom je iz našeg Bugojna. Zatim sam prihvatio taj prijedlog bez daljeg razmišljanja, a onda nisam mogao da odbijem ni Izetbegovićev prijedlog. Tim prije, jer mi nemamo članove Predsjedništva iz reda ostalih, a Erdogan svakako predstavlja nekoliko stotina pripadnika turske nacionalne manjine u BiH. Time rješavamo i dio presude ‘Sejdić, Finci’, odnosno postavljamo temelje za građansko predstavljanje u najvišim institucijama BiH’ ”, objasnio je Komšić.

Dodik, Džaferović i Komšić istakli su da sada svi u BiH mogu biti potpuno uvjereni da će, za vrijeme njihovog zajedničkog mandata sa Vučićem i Erdoganom u Predsjedništvu BiH, biti izgrađen dio autoputa Sarajevo-Beograd kroz BiH. “Sve odluke prepustićemo Vučiću i Erdoganu, a mi ćemo im dati svaku vrstu podrške da bismo što prije izgradili ovaj autoput. To je dobro i zbog toga što će oni uglavnom kreditirati izgradnju, a našim građanima ostaje kasnije samo da vraćaju taj kredit”, poručili su Dodik, Džaferović i Komšić.

Naveli su da u nacrtu ustavnog amandmanu stoji da, osim o pitanjima izgradnje autoputa Beograd-Sarajevo, Vučić i Erdogan neće imati pravo glasa o drugim tačkama dnevnog reda na sjednicama petočlanog Predsjedništva BiH, sem u slučajevima kada se na samoj sjednici postigne dogovor.

”Takođe, ni Vučić ni Erdogan neće imati pravo veta, a svaki svoj konstruktivni prijedlog mogu staviti na glasanje preko nekog od nas trojice”, objasnili su Dodik, Džaferović i Komšić.

Iz Erdoganovog kabineta su saopštili kako očekuju da Dodik, kao predsjedavajući Predsjedništva BiH, kompletan prijedlog izloži predsjedniku Turske tokom zvaničnog susreta u Istanbulu 25. februara. A Vučić se na svom Instagram nalogu “buducnostsrbijeav” oglasio porukom u kojoj je naveo da ga je Dodik telefonom već obavijestio o postignutom kompromisu. “Odličan kompromis! Poverenje se vraća u naš region! Jedva čekam prvu sednicu našeg petočlanog Predsedništva BiH, radićemo danonoćno!”, napisao je Vučić.

Iz opozicionih stranaka u RS saopštili su da se raduju ulasku Vučića u Predsjedništvo BiH. “Složni smo u poruci da Dodiku ništa ne vjerujemo, a u Vučića se uzdamo više nego i u sebe same”, kratko su poručili predsjednici vodećih opozicionih stranaka u RS u zajedničkom saopštenju za javnost.

 

Izvor: buka.ba

Tekst je satiričnog karaktera

 

Izdvojeno