bdf.brcko@gmail.com

Jugoslav Ilić iz Brčkog osuđen na kaznu zatvora u trajanju od pet godina zbog utaje poreza

Tužilaštvo Brčko distrikta BiH dokazalo je krivicu Jugoslava Ilića (41) iz Brčkog, optuženog da je za četiri godine utajio porez na dohodak u iznosu većem od 300 hiljada KM. Uz oduzimanje cjelokupne imovinske koristi pribavljene krivičnim djelom, njega je Osnovni sud u ovom gradu osudio na kaznu zatvora u trajanju od pet godina.

Tužilaštvo Distrikta optužilo je Ilića da je kao fizičko lice od 2009. g. do 2012. godine izbjegao plaćanje poreza na dohodak ostvaren neposredno iz inostranstva. On se tereti da nije sačinio i podnio godišnju poresku prijavu Poreskoj upravi Distrikta, niti je po rješenju tog organa dostavio dokaz da je takvu prijavu podnio u inostranstvu. Stoga je optužen za utaju više od tri stotine hiljada KM poreza na iznos dohotka, koji je za četiri godine iznosio preko dva miliona švicarskih franaka i dvije stotine hiljada eura.

Optužnicu protiv Ilića za krivično djelo poreske utaje (iz člana 267 stav 2 Krivičnog zakona Brčko distrikta BiH) Tužilaštvo je dostavilo Osnovnom sudu, a potom je i dokazalo u sve četiri tačke. Nakon održanog glavnog pretresa, njemu je za ovo krivično djelo izrečena kazna zatvora u trajanju od pet godina i mjera prema kojoj je u budžet distrikta Brčko dužan uplatiti utajeni iznos poreza od 318 310,84 KM.

Jednako kao i Tužilaštvo, optuženi presudu može pobijati žalbom pred Apelacionim sudom Brčko distrikta BiH.

 

Izvor: RBDBiH

Izdvojeno