bdf.brcko@gmail.com

Federacija BiH pokriva manjak RS od 609 miliona Km i manjak Brčko Distrikta BiH od 99,7 miliona KM

Kada se analizira poslovanje UIO, nameće se zaključak da se iz viška FBiH od 705 miliona KM pokriva manjak RS od oko 609 miliona KM i manjak Brčko Distrikta od 99,7 miliona KM. Kada se ovome doda iznos razlike od uplata i raspodjele za auto-puteve u iznosu od 135,8 miliona KM onda se dobije iznos od 840,8 miliona KM, kojeg Federacija BiH manje dobije kroz raspodjelu

Kada je premijer Fadil Novalić utvrdio, da građani Federacije BiH godišnje u iznosu od oko 420 miliona eura (840 mio KM) financiraju entitet RS i Brčko Distrikt BiH i tražio promjene koeficijenta raspodjele uslijedilo je podizanje montirane optužnice za respiratore.
Financijski tokovi u BiH su takvi, da što se tiče uplate indirektnih poreza 76,02% se odnosi na FBiH (to je u apsolutnom iznosu 6,071 milijarda KM), RS 22,18% (apsolutni iznos 1,771 milijardi KM), Brčko Distrikt 1,8% (apsolutni iznos 144 miliona KM). Raspodjela prihoda UIO vrši se tako da 32,19% pripada RS (apsolutni iznos 1,734 milijarde KM), dok FBiH pripada samo 64,26% (apsolutni 3,463 milijardi KM), Brčko Distriktu 3,55% (apsolutni 191,3 miliona KM).

Postavlja se pitanje u kojem okvirnom iznosu Federacija BiH financira RS? Kada se analizira poslovanje UIO, nameće se zaključak da se iz viška FBiH od 705 miliona KM pokriva manjak RS od oko 609 miliona KM i manjak Brčko Distrikta od 99,7 miliona KM. Kada se ovome doda iznos razlike od uplata i raspodjele za auto-puteve u iznosu od 135,8 miliona KM onda se dobije iznos od 840,8 miliona KM, kojeg Federacija BiH manje dobije kroz raspodjelu. Analiza je bazirana na podacima za 2019.godinu, jer još nisu sravnjeni podaci za 2020.godinu. Dakle, u skladu sa rastom prihoda, raste i ovaj „odliv“ iz Federacije BiH u Republiku Srpsku i Brčko Distrikt BiH.

Analitičari smatraju, da se pomoću novca u iznosu 420 miliona eura (840 mio KM), jednim dijelom se koristi za financiranje institucija Republike Srpske, dok se drugi dio novca se na kriminalan način izvlači i kanališe za potrebe dvojca Dodik – Čović.  Federalni premijer Fadil Novalić je pokrenuo pitanje promjene koeficijenata prilikom raspodjele sredstava UIO i na tome treba insistirati.

Analitičari smatraju, da je pitanje vremena kada će biti pokrenuti sudski proces na Kantonalnom sudu u Sarajevu proti zamjenice premijera i ministrice financija FBiH Jelke Milićević (HDZBiH), koja je članica Upravnog odbora Uprave za indirektno oporezivanje (UIO), jer nije kao predstavnica Federacije BiH u Upravnom odboru UIO zaštitila interese Federacije BiH što je vidljivo iz zapisnika sa sastanaka Upravnog odbora UIO i podliježe krivičnoj i materijalnoj odgovornosti.  Pri tome će se otvoriti pitanje, da li je ministrica Milićević odluke donosila pod utjecajem i instrukcijama Dragana Čovića ili samostalno?

 

Izvor: izdvojeno.ba

Izdvojeno