bdf.brcko@gmail.com

Razmatrana korekcija Plana prioritetnih grupa za primanje vakcina u Brčko Distriktu BiH

Brčanski Krizni štab za zdravstvo će na današnjoj sjednici razmotriti korekciju Plana prioritetnih grupa za primanje vakcine. Još jednom će biti konstatovano da je već sad, gotovo sve spremno za ovaj proces.

„Korekcije plana prioriteta, u kojem su već medicinski radnici i osobe starije od 65 godina, najvjerovatnije uključiće i neke institucije koje su podnijele zahtjev, primjerice pripadnike Crvenog križa ili medijske radnike u Distriktu“, istakao je predsjednik štaba, šef Odjeljenja za zdravstvo brčanske Vlade, Sead Šadić.

Plan vakcinacije sadržavaće, ne samo prioritetne grupe, već i precizan broj lica, unutar prioriteta, koji želi da se vakcinišu.

„Ovo je neophodno da bismo izbjegli eventualnu mogućnost da neko primi duplu dozu vakcine, odnosno da dva puta bude prijavljen za vakcinaciju“, naglasio je Šadić.

Govoreći o tome da su neki medicinski radnici iz Distrikta imali mogućnost da se, posredstvom entitetske Vlade Republike Srpske, vakcinišu u Beogradu, Šadić ističe da zvanično o tome nema informacija.

„U ovom kontekstu zatražili smo detaljne informacije od menadžmenta JZU “Zdravstveni centar” Brčko. Generalno je dobro kad se želi pomoći da se što veći broj medicinara u BiH vakciniše, no pitanje koje se nameće jeste, u slučaju kontraindikacije, gdje će se javiti lica koja su vakcinu primila van Distrikta“, precizirao je Šadić.

Inače, očekuje se da prvi kontigent, od 250.000 vakcina u BiH, stigne do kraja mjeseca, a Brčkom bi moglo biti proslijeđeno između 500 i 1.000 doza vakcina protiv koronavirusa koje će odmah potom, rečeno je, biti distristribuirane odnosno građani vakcinisani.

 

Izvor: RBDBiH

Izdvojeno