bdf.brcko@gmail.com

Amir Reko, junak sva tri naroda u BiH, spasio je 45 srpskih civila

Sinoć je u Brčkom promovisan kratki dokumentarni film “Makedonac” inspirisan likom i djelom Amira Reke iz Bosne i Hercegovine.

Amir Reko iz Goražda, bivši pripadnik JNA, a potom i Armije BiH, spasio je 45 srpskih civila iz sela Bučje od sigurne smrti, i to samo tri dana nakon što mu je majka i porodicom spaljena u njegovom rodnom selu Gudelj.

Uz film je promovisana i knjiga “Rat i mir kapetana Reka”, koju je napisao je novinar i publicista Buda Simonović, a prisutni su mogli i lično upoznati Amira Reku.

Promociju je organizovao kafe bar “Jazzwa” sa željom da se u Bosni i Hercegovini više promoviše ljudskost, a manje politika i mržnja.

„Svjedoci smo da su danas konflikti često zasnovni na nacionalnoj ili vjerskoj osnovi i smatramo da se ovakve priče i ovakvi ljudi trebaju što više promovisati, kako bismo shvatili da je čovjek – čovjek bez obzira kom narodu pripada“, rekao je organizator i vlasnik kafe bar “Jazzwa” Željko Lazarević.

Dokumentarac pod nazivom ‘Makedonac’- ime je dobio po Rekinom nadimku kojeg je dobio zbog dugog službovanja u Makedoniji, u Bitoli.

 

Izvor: RBDBiH

Izdvojeno