bdf.brcko@gmail.com

Najviše grantovskih sredstava dodijeljeno je sportskim klubovima i vjerskim zajednicama!

Grupa „Za transparentno financiranje neprofitnih organizacija iz budžeta Brčko distrikta“ danas je održala predstavljanje drugog polugodišnjeg izvješća financiranja neprofitnih organizacija iz proračuna Distrikta.

Prezentacija izvješća održana je s ciljem doprinoa transparentninoj i pravednijoj, na preciznijim kriterijima zasnovanoj raspodjeli i utrošku sredstava za neprofitne organizacije iz proračuna Brčko distrikta.

„U protekloj godini je dodijeljeno 78 posto tekućih dotacija od planiranog iznosa, odnosno 8,8 milijuna KM od ukupno planiranih 11,3 milijuna maraka, a najviše sredstava dodijeljeno je sportskim klubovima i vjerskim zajednicama“, istaknuo je prilikom izlaganja autor izvješća Momir Dejanović, te ukazao na značaj transparentnijeg financiranja nevladinog sektora kroz proces dodjelu sredstava i izradu pravnih akata.

U cilju popravljanja stanja, odnosno uspostavljanja transparentnijeg i pravednijeg financiranja neprofitnih organizacija u Brčko distriktu, u predstavljenom izvješću navedene su sljedeće preporuke:

da se u proces dodjele sredstava, izradu pravilnika, kriterija za dodjelu te praćenje ovog postupka uključe predstavnici NVO, da u sklopu pripreme i donošenja proračuna budu pripremljeni i donešeni podzakonski akti za dodjelu tekućih dotacija, da se raspodjela tekućih dotacija za programsko i drugo sufinanciranje neprofitnih organizacija izvrši do kraja travnja i da se objavljivanje i raspodjela tekućih dotacija po javnim pozivima za projektno financiranje okonča do kraja lipnja, te da se unaprijedi postojeći sustav planiranja i dodjele tekućih dotacija neprofitnim organizacijama.

Prema ovom izvješću samo 30 posto tekućih dotacija dodijeljeno je putem javnih poziva, što je manje od zakonom predviđenih 44 posto. Stoga, iz grupe „Za transparentno financiranje neprofitnih organizacija iz budžeta Brčk odistrikta“ poručuju kako će raditi na popravljanju ovog rezultata.

 

Izvor: RBDBiH

 

Izdvojeno