bdf.brcko@gmail.com

Brčanski Parlament želi omogućiti da udruženja koja nisu opravdala sredstva nastave dobijati grantove

Zastupnici brčanskog Parlamenta u završnom dijelu, sinoć okončanog drugog, redovnog zasjedanja najviše vremena su potrošili na analizu Informacije o problemima isplate novčanih sredstava udruženjima građana za tekuću godinu.

Osnov analize je bila odluka resornog odjeljenja brčanske Vlade da se svim udruženjima, koja nisu u potpunosti opravdala dodjeljena im sredstva u minuloj godini, neće omogućiti distribucija budžetskog novca za rad u ovoj godini. Većina zastupnika je smatrala da treba naći modalitete za isplatu, kako se ne bi zaustavilo djelovanje kompletnog nevladinog sektora u Distriktu, što se posebno odnosi na sportske klubove i mjesne zajednice. Stoga je predloženo pa se sačini kategorizacija onih koji nisu predali nikakve izvještaje i onih kojima nedostaje samo manji dio finansijskog izvještaja, odnosno pravdanja dobijenih novčanih sredstava.

Usvojen je zaključak da prije definitivne odluke resorno odjeljenje dostavi detaljniju informaciju o svemu, što je Pero Gudeljeviljević kao šef Odjeljenja za privredni razvoj prihvatio, uz opasku da ga nikakva instrukcija Skupštine neće privoliti da učini bilo kakav potez, koji nije u skladu sa novim Zakonom o udruženjima i fondacijama Brčko distrikta.

„Mislim da je Odjeljenje uradilo sve prema odredbama pomenutog zakona, i s obzirom da udruženja nisu postupila u skladu sa navedenim zakonom, nismo imali prostora da im nedostajući budžetski novac bude doznačen. Svakako da ću ispoštovati stav Parlamenta i dostaviti sve što kao dopunu informacije zahtjevaju, no bilo kakav stav zastupnika brčanske Skupštine neće biti razlogom da prekršim važeći Zakon o udruženjima i fondacija Distrikta“, rekao je Gudeljević.

Inače, pored elabaracije i odlaganja za naredno zasjedanje definitivnog stava Skupštine u vezi pomenute tačke zastupnici su prihvatili set revizorskih izvještaja o radu službi i javnih brčanskih institucija za minuli period, te dali saglasnost na izmjenu i dopunu Zakona o radu Distrikta.

 

Izvor: RBDBiH

Izdvojeno