bdf.brcko@gmail.com

Otvorena izložba pod nazivom “Prošlost oživljena umjetnošću” u portretima Seada Hasanefendića.

U Umjetničkoj galeriji Brčko distrikta BiH sinoć je otvorena izložba pod nazivom “Prošlost oživljena umjetnošću”, izložba učesnika NOB-a iz Brčkog u portretima Seada Hasanefendića.

Kustosica Umjetničke galerije Brčko distrikta BiH Sonja Đurović kazala je da izložba predstavlja omaž Seadu Hasanefendiću, jednom od najpoznatijih brčanskih slikara i prvom kustosu brčanske galerije “Rizah Štetić”, ali je i spomen na Brčanke i Brčake koji su dali veliki doprinos u borbi protiv fašizma.

Izložbu je otvorio gradonačelnik Brčko distikta BiH Esed Kadrić koji je u svome obraćanju naglasio da postavljanjem izložbe portreta brčanskih antifašista Brčko podsjeća na vrijednosti ideja antifašizma.

– Čast mi je što imam privilegiju otvoriti izložbu posvećenu učesnicima NOB-a iz Brčkog. Aktivnostima poput ove promoviramo univerzalne vrijednosti kakva je i antifašizam, ali i oživljavamo sjećanja na velikane ovog grada kakav je, među ostalima, bio i Sead Hasanefendić – kazao je Kadrić.

Na otvaranju izložbe prisustvovao je i umjetnikov sin Husein Hasanefendić Hus, osnivač i frontmen popularne grupe “Parni valjak“, koji se u ime porodice zahvalio za organizaciju izložbe posvećene stvaralaštvu njegova oca.

Sead Hasanefendić je rođen 1926. godine u Brčkom. Na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu diplomirao je 1960. u klasi profesora Otona Postružnika, zajedno s prijateljem iz djetinjstva Mevludinom Ekmečićem. Godine 1976. osnovao je i bio prvi direktor Umjetničke galerije “Rizah Štetić“ u Brčkom koja je u nepunih 20 godina imala iznimnu umjetničku aktivnost i značaj sa 255 postavljenih izložbi.

Sead Hasanefendić umro je 2009. godine u Zagrebu.

 

Izvor: (Fena)

Izdvojeno