bdf.brcko@gmail.com

Uskoro vakcinacije građana Brčko Distrikta BiH protiv kovida-19

Zatraženo je 48.000 doza vakcina – 20.000 ruskih vakcina Sputnjik V, 20.000 kineskih i 8.000 Fajzerovih vakcina. Građani su jedistveni u stavu da je vakcinacija potrebna.

Dr Anđa Nikolić, šefica vladinog Pododjeljenja za javno zdravstvo pojasnila je za Radio Brčko da nabavka vakcina za vakcinaciju građana Brčko distrikta protiv kovida-19 ide isključivo na državnom nivou.

U prvom dijelu iskazana je potreba za 32.000 doza vakcina čime bi bila osigurana pokrivenost od 20 posto stanovništva Brčko distrikta.

“Sredstva za ove namjene već su uplaćena od strane Vlade Brčko distrikta”, pojasnila je Nikolić.

Nakon ovoga na sjednici Kriznog štaba zdravstva uslijedio je zahtjev za dodatnom količinom vakcina i pokrivenosti za još 30 posto stanovništva. Zatraženo je 48.000 doza vakcina – 20.000 ruskih vakcina Sputnjik V, 20.000 kineskih i 8.000 Fajzerovih vakcina.

Nikolić je kazala da bi se prema planu u tri faze, koji je odobila Vlada Brčko distrikta, prvo vakcinisali zdravstveni radnici koji se bave dijagnostikom kovida, ostali zaposleni u zdravstvu, zaposlenici i štićenici domova za smještaj starih lica, potom kategorije građana prema starosnoj dobi, zaposleni u službama od vitalnog interesa i druge kategorije građana prema već sačinjenom planu vakcinacije.

Građani su jedinstveni u stavu da je vakcinacija protiv kovida-19 potrebna, pokazala je anketa na ulicama Brčkog.

Nikolić je još poručila da cijela aktivnost u vezi vakcinacije protiv kovida zavisi od količine doza vakcine koju Distrikt dobije.

 

 

 

Izvor: (radiobrcko.ba)

Izdvojeno