bdf.brcko@gmail.com

Brčko čeka novi most preko Save

Zabrana odvijanja teretnog saobraćaja, preko mosta na Savi, koji povezuje Distrikt Brčko i Gunju u susjednoj Hrvatskoj, traje od 2019. godine. Razlog je dotrajalost mosta. Štetu trpe i privreda i građani. Procjena relevantnih institucija iz BiH ali i Hrvatske, je da je najbolje rješenje izgradnja novog mosta. Riječ je o projektu čija je procijenjena vrijednost 25 miliona maraka.

Nakon stručnih analiza stanja postojećeg mosta na Savi, a koje su urađene u Institutima u Banjaluci, Sarajevu i Zagrebu, konstatovano je da je najbolja opcija za Brčko izgradnja novog mosta, na lokaciji naspram postjećeg.

Esad Kadrić, gradonačelnik Brčkog, ističe da su u Distriktu prihvatili tu činjenicu.

– Vrijednost izgradnje novog mosta je oko 25 miliona maraka. Most bi posjedovao po dvije trake na obje strane kolovoza i bio bi predviđen za teški i laki saobrćaj. Cijena će podrazmijevati i izgradnju izlazne saobraćajnice prema Luci Brčko – dodaje Kadrić.

Za projekat novog mosta na Savi, potrebna je i podrška Skupštine distrikta Brčko.

– Mi čekamo odluku Skupštine, da vidimo u kojem ćemo dalje pravcu ići. Ukoliko odluka Skupštine bude da se radi novi most, mi ćemo dalje ići u formiranje komisije – kaže direktor ЈP Putevi Brčko Vlado Јevtić.

U Skupštini distrikta Brčko svjesni su ekonomskog značaja prevoza robe preko savskog mosta kako za Brčko tako i za domaću privredu.

– Mislim da u ovom trenutku ništa nije važnije od od mosta u Brčko distriktu. Da se povežemo jer je Brčko distrikt na granici sa Evropskom Unijom, a nema most. Kakve su to imlikacije ukupno za privredu, to je zaista nepotrebno govoriti – naglašava Đorđe Popović, poslanik u Skupštini distrikta Brčko.

Most na Savi u Brčkom je i granični prelaz. I svi poslovi oko rekonsturkcije ili izgradnje novog mosta zahtijevaju i koordinaciju zajedničkih inistitucija BiH sa jedne strane, i a sa druge strane Republike Hrvatske.

 

Izvor: rtrs.tv

 

Izdvojeno