bdf.brcko@gmail.com

Sudija Tabaković: Na mene se vrši konstantan pritisak koji prelazi granice mobinga

Nakon izjava o zloupotrebama u Osnovnom sudu Brčko distrikta, sudija je na udaru predsjednika Suda, zbog čega se dopisom obratio brojnim ambasadama u BiH

Otkako je svjedočio pred Privremenom istražnom komisijom Predstavničkog doma Parlamenta BiH, Nedeljko Tabaković, sudija Osnovnog suda Brčko distrikta, trpi ogroman pritisak koji na njega vrši Jadranko Grčević, predsjednik te pravosudne institucije. O čemu je riječ, Tabaković je detaljno opisao u dopisu koji je uputio Privremenoj istražnoj komisiji, Delegaciji EU u BiH, Misiji OSCE-a u BiH te ambasadama SAD-a, Švedske i Njemačke, tražeći od njih zaštitu, a uvid u dopis ima i Oslobođenje.

PRITISAK I MOBING

O svemu će biti obaviještena i Sanela Gorušanović Butigan, privremena predsjednica Visokog sudskog i tužilačkog vijeća BiH. Svjedočeći pred komisijom prije dva mjeseca, Tabaković je iznio niz kritika o stanju u pravosuđu, a govorio je i o zloupotrebi CMS-a, načinu na koji se on izigrava i namještanju predmeta određenim sudijama.

– Na mene se vrši konstantan pritisak za koji bih se usudio reći da, kako vrijeme protiče, prelazi i granice mobinga, a iza svega stoji Grčević. Iako sam i pred komisijom rekao da ću zbog iznesenih izjava trpjeti posljedice, ni slutio nisam da će one biti u ovolikoj mjeri, ističe Tabaković.

Dva dana nakon njegovog svjedočenja, Grčević je, navodi Tabaković, iskoristio ovlaštenja koja mu daje Pravilnik o unutrašnjem sudskom poslovanju te sazvao sjednicu kolegija sudija Osnovnog suda. Na dnevnom redu bila je samo jedna tačka – rasprava o Tabakovićevim izjavama pred komisijom. On piše da kolegij sudija nije ovlašten niti mu je zakonom propisana nadležnost da preispituje izjave, da je zloupotrijebljen od Grčevića te da je jedino nadležno tijelo za takve stvari VSTV.

Tabaković je uvjeren da je kolegij sazvan da bi mu se organizovalo svojevrsno mini suđenje, a sjednica je prvi put snimana tonski. Kako navodi, sjednici nije mogao prisustvovati, jer je ranije za taj dan imao zakazano ročište. Grčević je, međutim, putem saopštenja Udruženja sudija Brčko distrikta poručio da se Tabaković nije htio odazvati sjednici, a isto je prezentovao i članovima Pravosudne komisije Brčko distrikta. Iako je tražio, Tabaković do danas nije dobio tonski zapis sa kolegija, zbog čega je od Upravnog inspektorata Ministarstva pravde BiH zatražio da se izvrši inspekcijski nadzor nad Osnovnim sudom. Pritisak se, navodi dalje, nastavio putem saopštenja Udruženja sudija Brčko distrikta, koje se ogradilo od Tabakovićevih izjava.

– Predsjednik tog udruženja je sudija Dragan Tomaš, koji je u prijateljskim odnosima sa Grčevićem. Zašto se Udruženje koje nije sudsko tijelo niti ima kakve veze sa sudom upliće u ono što sam izjavio, iako ja i određeni broj sudija nismo članovi tog udruženja? Odgovor je jasan, putem Udruženja sudija iza kojeg stoji Grčević i njemu bliska lica nastavljaju se pritisci, naglašava Tabaković dodajući da se pritisak vrši i preko Pravosudne komisije, čiji je Grčević član.

Na sjednici Pravosudne komisije, 21. decembra 2020, pored toga što je rekao da se nisam htio odazvati sjednici kolegija, Grčević je kazao da su moje tvrdnje netačne, iako nije naveo šta je netačno. S obzirom na to da ni Pravosudna komisija nije nadležna da odlučuje o tome šta sam izjavio pred komisijom, jasno je da je Grčević zloupotrijebio činjenicu što je njen član, kako bi putem tog organa izvršio pritisak na mene, govori Tabaković.

OTVARAJU PISMA

Dodaje da Grčević agituje protiv njega kod drugih sudija, koji ga zbog straha od odmazde ne smiju ni pozdraviti. Na koncu, Tabaković navodi kako ima informacije da je, dok je bio u izolaciji zbog zaraze koronavirusom, Grčević zajedno sa pojedinim sudijama pregledao sudske spise u kojima je on postupajući sudija ne bi li, kako kaže, našao nešto što bi ga diskreditovalo.

– Priča o zloupotrebama CMS-a je u Osnovnom sudu unijela paniku i strah među pojedine sudije toliki da se pored pritiska koji se vrši na mene otvaraju i pisma upućena lično meni, otkriva Tabaković.

 

Izvor: cazin.net

Izdvojeno