bdf.brcko@gmail.com

Prijedlog budžeta Distrikta u skupštinskoj proceduri: Lokalni prihodi umanjeni ali se radi na povećanju prihoda

Poslanici Skupštine Brčko distrikta razmatrali su danas Prijedlog budžeta distrikta za ovu godinu od 238.227.961 KM i saglasili se da javne rasprave o ovom dokumentu budu održane 16, 17. i 20. februara u Domu kulture.

Gradonačelnik Brčkog Esed Kadrić izjavio je novinarima nakon vanredne sjednice Skupštine da su lokalni prihodi u ovoj fazi umanjeni, ali da su opredjeljenja novog saziva Vlade distrikta da radi na povećanju prihoda.

– Vrlo brzo ćemo usvojiti zakon o igrama na sreću koji će donijeti nekoliko miliona KM u budžet Brčko distrikta. Aktiviraćemo i način funkcionisanja koncesije u distriktu po osnovu korištenja mnogih prirodnih resursa, od čije eksploatacije u ovom momentu nemamo nikakvih prihoda – naveo je Kadrić.

Kadrić je dodao da će se raditi na tome da se u distriktu oporezuje luksuzna roba, kao i na smanjenju materijalnih troškova u svim institucijama koje se finansiraju iz budžeta.

On je rekao da je za nastavak radova na gradskom stadionu predviđeno 5.000.000 KM, da će se raditi na restauraciji starog dijela grada i uređenju fasada, kao i novim regulacionim planovima.

Potpredsjednik Skupštine Brčko distrikta Ivo Filipović očekuje da će budžet distrikta za ovu godinu biti usvojen do isteka roka za privremeno finansiranje, odnosno do 31. marta.

On je napomenuo da će građani primjedbe i sugestije na budžet distrikta, osim na javnim raspravama, moći da dostave lično u Skupštinu distrikta ili onlajn.

U prijedlogu budžeta zadržan je isti nivo socijalnih davanja kao i prethodnih godina, u iznosu od 19.796.000 KM, i to za davanja na osnovu Zakona o dječijoj zaštiti izdvojeno je 11.825.000 KM, a po Zakonu o socijalnoj zaštiti 7.971.000 KM.

Za nabavku kovid testova planirano je 800.000 KM, za nabavku vakcina 505.000 KM, te 200.000 KM za nabavku jednokratne zaštitne opreme.

Za nastavak programa mjera za sanaciju štete privrednim subjektima, u skladu sa Zakonom o ublažavanju negativnih ekonomskih posljedica izazvanih pandemijom virusa korona, izdvojeno je 1.500.000 KM.

Planirana su i izdvajanja Fondu za nacionalne manjine prema Zakonu o zaštiti prava pripadnika nacionalnih manjina BiH.

Za nastavak programa samozapošljavanja u privredi i poljoprivredi izdvojen je isti nivo sredstava kao i prethodnih godina, po 500.000 KM.

Za donacije koje se daju u skladu sa Zakonom o dodatnim pravima boraca i ratnih vojnih invalida izdvojeno je 2.340.000 KM, dok je za stipendiranje studenata sa područja distrikta Brčko planirano 1.020.000 KM.

Javne rasprave o Prijedlogu budžeta distrikta Brčko biće održane u brčanskom Domu kulture 16. i 17. februara u 17 časova, te 20. februara u 12 časova.

 

Izvor: srpskainfo.com

Izdvojeno

Danas je preminuo naš sugrađanin Hadžić Galib-Gale

Danas je preminuo naš sugrađanin, prijatelj, rođak Hadžić (Himeze) Galib-Gale. To je još jedna u nizu nepravdi i tragedija koja je zadesila ovu porodicu. Neka im...

PREMINUO ISMET MEŠANOVIĆ-ČUNDRO, BRČANSKA URBANA LEGENDA

Poštovani sugrađani, Obavještavamo vas a je preminu Ismet Mešanović Čundro, brčanska gradska legenda, Vrijeme dženaze bit će naknadno objavljeno. Ostaje da živi u našim sjećanjima. Lahka mu crna...

Kad se već cijepimo, najbolje i da se pricijepimo Srbiji

Sav jad i bijeda bh.društva pokazali su se posljednjih dana. Došli smo do dna u svakom pogledu. Lakrdija oko izbora gradonačelnika Sarajeva nanijela nam je...

ŠTE REĆI A NE ZAPLAKATI: Kako je u Brčkom biran Upravni odbor Javne zdravstvene ustanove “Zdravstveni centar”

„Šta reći, a ne zaplakati?“, možda je najbolja uvodna rečenica za tekst koji se bavi nevjerovatnim zakonskim rješenjima i praktičnim improvizacijama u izboru članova...

U DISTRIKTU TREBA UVESTI „LOCKDOWN“ ILI TOTALNO „ZAKLJUČAVANJE“, ALI, I UVIJEK NEKO ALI…

Jučer je direktor Opšte Bolnice dr. Dušan Stokić, shodno novonastaloj epidemiološkoj situaciji, za HIT TV rekao da je „njegova procjena da bi trebalo uvesti...

TURSKI KONZULAT U BRČKOM JE IZMIŠLJOTINA: Brukamo se, pokazujući koliko malo poznajemo prošlost Distrikta

Dvorana hotela Bosna - Zadužbina Ljubomira Krsmanovića, u kojoj je tobože bio smješten Carski osmanski konzulat u Brčkom.Ovaj nacionalni spomenik, od silne naše brige,...

Kome je iz brčanske Vlasti smetala izložba portreta antifašista iz NOB-a autora Seada Hasanefendića?

SAOPŠTENJE ZA JAVNOST   Događaji u Brčkom rijetko nalaze adekvatan prostor u entitetskim i općebosanskim medijima; no nedavno se dogodio revizionistički kulturni skandal prvog reda, koji...

Slučaj Nedeljko Tabakovic ili „U ĆUTANJU JE SIGURNOST“.

Zašto građani Brčkog ćute upitao je javno svoje sugrađane na svom gostovanju na BN Televiziji Nedeljko Tabaković, sudija Osnovnog suda u Brčkom. Na državnom...