bdf.brcko@gmail.com

Stanje sa organiziranim krivolovom u Distriktu na granici je ekscesnog

U našu redakciju je danas stiglo prosvjedno pismo od Lovačko-sposrtske udruge “Jarebica” Brčko distrikta koje prenosimo u cjelosti:

Na teritoriju kojim uvjetno gospodari LSUG „Jarebica“ Brčko distrikt stanje sa organiziranim krivolovom na granici je ekscesnog. Na definiranom teritoriju uposlen je profesionalni lovočuvar iz Brezovog Polja kojega plaća Odjel za poljoprivredu Vlade Brčko distrikta, sa zavidnim primanjima i zavidnim radnim vremenom, a situacija na terenu u smislu brojnih krivolova je nikad gora. Brojne su prijave od strane lokalnog stanovništva o pucnjevima u neposrednoj blizini obiteljskih kuća, a počinioci nikad otkriveni ili sankcionirani.

Zadnji takav događaj nas je natjerao da pišemo prosvjednu notu nadležnom Odjelu Vlade Brčko distrikta, ali i medijima kako bi se stanje na terenu pokušalo normalizirati, a počinioci adekvatno kazniti.

Proteklog vikenda u neposrednoj blizini obiteljske kuće u zaseoku Brkići – Boderište izvršen je odstrjel mladog srnjaka u batu. Zbog sačme koja je padala po obiteljskoj kući, mještanin je reagirao na način da je zabranio odnošenje odstrijeljenog srnjaka (krivo)lovcima iz mjesta Šatorovići te je o učinjenom obavijestio i policiju Brčko distrikta. Prije dolaska policije, došlo je i do verbalnog sukoba (krivo)lovaca koji je bio na granici fizičkog sa mještaninom sela Boderište. O svemu je sačinjen policijski zapisnik, a prema našim saznanjima, od strane djelatnika policije nije provjereno stanje lovačkog oružja zatečenih osoba u njihovim mjestima prebivališta.

Sličan eksces dogodio se i u predjelu Torovi u K.O. Štrepci već prije dva tjedna gdje je mladi (krivo)lovac pucao u neposrednoj blizini planinara koji su hodali stazom. Predstavio se kao unuk od osobe iz Gornjeg Rahića koja posjeduje vikendicu u navedenom predjelu. Na upozorenje planinara da čini krivično djelo i da će biti prijavljen, osoba je zaprijetila da mu se ne prilazi te je pobjegla u nepoznatom smjeru.

U istom predjelu u vremenu od prije dva mjeseca su odstrijeljena dva vepra o čemu je obaviješten nadležni lovočuvar. Obavijest o postupanju prema prijavama slučajeva krivolova isti nije dostavio odgovornim osobama u LSUG „Jarebica“ niti je telefonskim putem, usmeno dao bilo kakvu informaciju.

Tražimo od nadležnih u Odjelu za poljoprivredu, šumarstvo i vodno gospodarstvo Vlade Brčko distrikta kao i od policije Brčko distrikta da pooštri mjere nadzora i da krivolovce za koje postoje dokazi adekvatno sankcionira, a rad lovočuvara dodatno preispita.

LSUG „Jarebica“ Brčko distrikt

 

 

Izvor: RBDBiH

Izdvojeno