bdf.brcko@gmail.com

Postoji čvrsta, ali i sumnjiva veza između firmi Olimpijski centar “Jahorina” i “VERTEX INVEST  GROUP” iz Brčkog

Nema sumnje, da postoji čvrsta, ali i sumnjiva poslovno-finansijska veza između firmi Olimpijski centar “Jahorina” potpisao je 24. decembra prošle godine ugovor sa firmom “VERTEX INVEST  GROUP” iz Brčkog ugovor o javnoj nabavci  opreme, radova i pratećih usluga po sistemu “ključ u ruke” za isporuku i montažu dvije pokretne trake. Vrijednost ugovora je 1.589.279 konvertibilnih maraka, bez uračunatog PDV-a. S obzirom da javnosti još nije dostupna tenderska dokumentacija, nije poznato o kakve se dvije pokretne trake radi.

Međutim, dobro obaviješteni izvori Žurnala navode da bi radi o dvije pokretne trake, ukupne dužine 200 metara. Jedna bi trebalo da bude postavljena kod hotela Bistrica, a druga na Snježnoj dolini. Isti izvori navode da maksimalna vrijednost te dvije trake ne može biti veća od 600.000 KM, što znači da je tender višestruko “naduvan” i da će pojedinci na ovom poslu inkasirati oko million maraka.

Na ovaj tender bila su prijavljena dva ponuđača, ali je izabrana firma “VERTEX INVEST  GROUP”, jer je, kako je navedeno, imala ekonomski najpovoljniju ponudu. U objavljenom tenderu decidno je navedeno da alternativna ponuda nije dozvoljena. S obzirom na to da je je kriterijum za ocjenu ponuda ”ekonomski najpovoljnija ponuda”, a na potkriterijum ”Rok isporuke” se odnosi 30 posto, postoji osnovana sumnja da je brčanska firma već imala sve spremno za ovaj tender. Tako da drugi ponuđač nije imao nikakve šanse. Posebno je interesantni detalji u vezi firme “VERTEX INVEST  GROUP”, koja je pobijedila na tenderu, mada se nije imala s kim takmičiti, jer je bila jedini ponuđač.

Zvanično, ta firma se bavi izvođenjem građevinskih radova. Njen osnivač i direktor je Nemanja Davidović. Prema zvanično objavljenim informacijama, ukupni kapital te firme je 2.000 KM, dok na portalu Akta.ba nema podataka o ostvarenim prihodima, rashodima i dobiti te firme. To ne čudi, jer je firma osnovana tek 26. maja prošle godine, ali je znakovito to što je ubrzo poslije osnivanja počela da dobija unosne poslove od OC „Jahorina“. Uz to, niko iz poslovnog svijeta u Brčkom ne zna za firmu “VERTEX INVEST  GROUP”. Osim što je registrovana, ta firma nikada nije poslovala na tom prostoru. Na adresi Ulica Ive Andrića br. 4 u Brčkom nema te firme, a vlasnik Nemanja Davidović potpuno je nepoznat brčanskoj poslovnoj javnosti.

Isotimena osoba, Nemanja Davidović je osnivač Zanatsko-građevinske radnje “GAMA-R”, registrovane u Beogradu. Ova firma je tokom 2020. godine pobijedila na nekoliko tendera, upravo onih koje je objavio OC “Jahorina”. Tako su pobijedili na tenderu za nabavku robe za opremanje bifea, koja je koštala skoro 60.000 evra, zatim za montažu javnog WC-a na Jahorini za nevjerovatnh 54.725 KM. Za radove na rekonstrukciji i izgradnji ski kućica i komandnih kućica od OC “Jahorina” firma Nemanje Davidovića naplatila je 75.000 KM, za “ljetnje zabavne sadržaje”, ma šta to značilo, 49.800 KM, a za nadogradnju kuhinje i restoranskog prostora 199.885 KM.
Nema sumnje, firme Nemanje Davidovića su favorit OC “Jahorina”, kada je u pitanju izbor ponuđača, što je veoma čudno jer se radi o firmi koja u BiH postoji tek nekoliko mjeseci, dok u Srbiji postoji tek dvije godine.

Od OC “Jahorina” je samo u prošloj godini naplatila 379.410 KM. Uz pobjedu na tenderu  ”za isporuku i montažu dvije pokretne trake, po principu ključ u ruke”, OC “Jahorina” je ovoj firmi do sada obezbijedila poslove vrijedne skoro dva miliona maraka, tačnije 1.968.689.

 

(zurnal.info)

https://zurnal.info/novost/23730/kako-zaraditi-prvi-milion-na-samo-jednom-projektu

 

 

Izdvojeno