bdf.brcko@gmail.com

Brčanska Vlada i Skupština suglasni da se zaustavi zapošljavanje u javnom sektoru koje oni provode zapošljavajući svoj stranački kadar

Vlada i Skupština Distrikta saglasni su da se zapošljavanje u javnim institucijama, preduzećima i fondovima, mora što prije zaustaviti.

Na plate zaposlenih troši se oko pola godišnjeg budžeta i to mora prestati, tvrde u Skupštini.

Zagovaraju moratorijum na dalje zapošljavanje i preusmjeravanje postojeće adminsitracije po potrebi, a sredstvima ušteđenim na taj način bila bi finansirana izgradnja infatsrukture u poslovnim zonama.

Oko 4 500. zaposlenih troši više od 100 miliona KM, od 250 miliona koliko iznosi godišnji budžet u Brčkom. To je nefunkcionalno, zbog čega dalje zapošljavanje mora da stane.

Predsjednik Skupštine Distrikta Brčko Siniša Milić ističe da se u takvim okolnostima čini da je zaustavljanje procesa zapošljavanja nešto što bi moglo spriječiti dramatičnije posljedice, odnosno pustiti da se prirodnim odlivom smanjuje broj administracije.
Zapošljavanje u principu mora stati na zdrave noge, kaže Milić i najavljuje moguće izmjene zakona o državnoj službi kojim bi bila omogućena preraspodjela postojećih kadrova.

– Javni ili eksterni konkurs bi samo dolazio onda kada unutar postojeće administracije nema onih kandidata koji odgovaraju potrebama – napominje Milić.

Kada zapošljavanja bude, Gradonačelnik tvrdi da će djeca boračkih kategorija biti dodatno bodovana.

Novina se očekuje i u zapošljavanju po “ugovoru o djelu”. Bez javnog konkursa ni to neće biti moguće, što nije bio slučaj do sada.

Predsjednik skupštinske komisije za zapošljavanje Siniša Golić ističe da je želja svih da to bude objektivnije jer smo svi opterećeni time i želja svih bi bila da budu najbolje primljeni, pogotovo u javnom sektoru.

Zapošljavanju bez nadzora javnosti takođe se mora stati u kraj, tvrde u Vladi i Skupštini.

Potpredsjednik Skupštine Distrikta Ivo Filipović kaže da to treba da bude pod okom javnosti jer je ono i oko kamere, prisustvo svih zainteresovanih kandidata koji budu prisutni prilikom ispitivanja određenih kandidata.

Načelna saglasnost vladajućih stranaka je postignuta o novom načinu zapošljavanja.
Očekuju se konkretni i precizni modaliteti, pod, kako kažu, budnim okom javnog mnjenja.

(rtrs.tv)

Izdvojeno