bdf.brcko@gmail.com

Brčanski “Preporod“ i “Preporod” BiH organizuju dvodnevni stručno-naučni skup u Brčkom

U organizaciji Bošnjačke zajednice kulture “Preporod” Brčko distrikt BiH i „Preporod“-a u Bosni i Hercegovini u maju mjesecu ove godine održat će se veliki dvodnevni stručno-naučni skup na temu: Nematerijalna kulturna baština Brčkog i okoline. Tim povodom je raspisan i javni poziv za učešće na ovom skupu za koji je već pristiglo više od dvadeset istraživačkih radova.

“Ideja da se krene u jedan ovakav projekat je došla od profesora dr. Enes Kujundžić koji ističe da su istraživanja aspekata nematerijalne kulturne baštine, odnosno tradicijske kulture u glavnini njenih pojavnih oblika u Bosni i Hercegovini, još uvijek u znatnom zaostajanju. To se takođe odnosi i na područje Brčkog i njegove okoline”, istakao je prof. Edin Jašarević, predsjednik Preporoda.

Kompletan projekat je započeo u decembru prošle godine i podrazumijeva istraživanje oblasti tradicijske kulture brčanskog kraja, prezentaciju rezultata na stručno-naučnom skupu, te štampanje zbornika radova koji će biti završni rezultat istraživanja.
„Tim povodom “Preporod” Brčko distrikt BiH je objavio Javni poziv za učešće kulturnih i prosvjetnih radnika na ovom stručno-naučnom skupu na koji je već do sada pristiglo više od dvadeset radova koji nude istraživački pristup nematerijalnoj kulturnoj baštini Brčkog i okolice“ istakao je Jašarević.

Dvodnevni stručno-naučni skup Nematerijalna kulturna baština Brčkog i okoline na kojem će biti prezentirani radovi učesnika bit će održan u Brčkom i Gornjem Rahiću, nakon čega će biti štampan i zbornik radova s rezultatima istraživanja.

 

Izvor: Radio Brčko

Izdvojeno