bdf.brcko@gmail.com

Sve češće krađe opreme i kablova na visokonaponskoj mreži u Brčko Distriktu BiH

JP “Komunalno Brčko” već godinama ima problem gdje nesavjesni pojedinci vrše otuđivanje opreme i kablova iz elektroenergetskom sistema i na visokonaponskoj mreži. Zadnji takav slučaj se desio prije nekoliko dana na području Brke, Ulovića i Bukvika.

JP “Komunalno Brčko” obavijestilo je Policiju Brčko distrikta BiH da je u proteklih nekoliko dana za sada nepoznato lice ili više njih nasilno otuđilo obujmice kojima su stubovi dalekovoda pričvršćeni za betonske nogare.

Krađa je počinjena na stubovima 10 kV dalekovoda i na stubovima niskonaponske mreže na više lokacija.

„Ovim radnjama se ugrožava kako fizička stabilnost stubova elektroenergetskih vodova, tako i stabilnost isporuke električne energije, a u krajnjem slučaju dovodi se u pitanje sigurnost samih građana Brčko distrikta BiH“, istakao je Armin Drapić, šef Radne jedinice Elektrodistribucija.

Drapić je istakao da ovo nije prvi takav slučaj gdje je otuđivana oprema na viskonaponskoj mreži, te da je prije nekoliko godina izvršeno otuđenje dijela podzemnog kabla pod naponom koje su nadležni organi procesuirali, te su počinioci tog djela kažnjeni.

On je apelovao na sve poljoprivrednike da prilikom predstojeće proljetne pripreme parcela za sjetvu ne vrše spaljivanje niskog rastinja jer se u takvim slučajevima često desi da vatra zahvati i drvene bandere zbog čega nastaju velike štete za ovo javno preduzeće, a pojedina područja znaju ostati bez električne energije i duži vremenski period.

Izvor: RBDBiH

Izdvojeno