bdf.brcko@gmail.com

Brčko Distrikt BiH nabavlja po 20.000 Gamaleya i Sinopharm i 8.000 BioNTech/Pfizer” vakcine

Ministarstvo civilnih poslova Bosne i Hercegovine (MCP) objedinilo je iskazane potrebe entiteta i Brčko distrikta kako bi kroz zajedničku narudžbu pomogli bržoj realizaciji nabavke vakcina protiv COVID-19, javlja Anadolu Agency (AA).

“Federacija BiH želi kupiti po 100.000 doza Gamaleya i Sinopharm vakcina, te 200.000 doza BioNTech/Pfizer, Republika Srpska 80.000 Sinopharm i 50.000 BioNTech/Pfizer, a Brčko distrikt po 20.000 Gamaleya i Sinopharm i 8.000 BioNTech/Pfizer”, naveli su iz MCP-a za AA.

Istakli su da je iskazan interes za vakcine proizvođača Gamaleya i Sinopharm i BioNTech/Pfizer.

Ministarstvo je, istakli su, objedinjene zahtjeve entitetskih vlasti i Brčko distrikta proslijedilo predstavništvu Pfizera u BiH, te ambasadama Rusije i Kine u BiH.
“Uz iskazane potrebe, zatražene su i informacije koje se odnose na karakteristike cjepiva (cijena, dinamika isporuke, uvjeti transporta, skladištenje, primjena…) kao i mogućnost dostavljanja prateće dokumentacije”, naglašeno je iz MCP-a.

Odgovarajući na pitanje da li je počela procedura nabavki vakcina iz Ministarstva navode da su poduzeli sve aktivnosti u skladu sa nadležnostima koje su mu date.

“Inače, treba reći da postupak nabave vakcina započet u devetom mjesecu, kada je potpisn ugovor sa Globalnom alijansom za vakcine. Ministarstvo civilnih poslova, u saradnji sa nadležnim vlastima entiteta i Brčko distrikta, sve obaveze završilo je u planiranim rokovima i odgovornost što još nisu stigle naručene i plaćene vakcine leži u GAVI alijansi, odnosno COVAX mehanizmu”, dodali su iz Ministarstva civilnih poslova Bosne i Hercegovine.

 

Izvor: www.aa.com.tr/ba

Izdvojeno