bdf.brcko@gmail.com

SBB, SP i NiP uputili otvoreno pismo supervizoru za Brčko Distrikt BiH

Zastupnici Naroda i pravde, Saveza za bolju budućnost i Socijalističke partije uputili su pismo supervizoru za Brčko distrikt zbog, kako su naveli, kršenja propisa u Skupštini. Između ostalog, ukazali su na nesrazmjerno učešće zastupnika u komisijama.
Kako je navedeno u pismu koje je upućeno supervizoru za Brčko distrikt Michaelu Scanlanu, prvo skupštinsko zasjedanje, prema mišljenju predstavnika spomenute tri političke stranke, pokazalo je da trenutna vladajuća većina krši Poslovnik o radu Skupštine i to kroz primjer imenovanja komisije za spomenike i nazive ulica, ali i činjenice da nije izvršena srazmjerno učešće zastupnika u ostalim komisijama.

“Vladajuća većina mehanizmom broja ruku nastavlja kršenje propisa Brčko distrikta BiH, jer je pri izboru i formiranju skupštinskih komisija prekršila član 39. stav 3. i stav 7.Poslovnika o radu Skupštine gdje se u stavu 3. kaže da svaka skupštinska komisija ima najmanje pet članova, a skupštinska većina je izabrala komisiju za spomenike i nazive ulica koja broji tri člana. Tačno je da je to posebna komisija i da se ona formira na osnovu člana 62. Poslovnika o radu Skupštine u kojem nije definisan broj članova komisije jer je on već definisan ovim gore spomenutim članom”, navodi se u pismu.

Kako su dalje ističe, na sjednici komisije za kršenje poslovnika su također preglasani, ali ih, kako poručuju, čudi mišljenje stručne službe skupštine koja tvrdi da se nisu desile povrede poslovnika.

“Stavom 7. Poslovnika je definisano srazmjerno učešće u komisijama prema broju mjesta koja zauzimaju političke stranke i nezavisni zastupnici u skupštini, također ovaj stav nije ispoštovan, s obzirom da se jedan poslanik nalazi u sedam komisija, od ukupno 14, također u komisiji za budžet koja je od krucijalnog značaja za prihode i rashode se nalaze dva člana iz jedne političke partije”, navedeno je u pismu.

Kažu i da opozicija nije srazmjerno zastupljena u skupštinskim komisijama gdje od 14 komisija imaju jednog ili dva predsjednika.

“Nismo zastupljeni u komisiji za budžet, komisiji za nadzor rada policije, zakonodavnoj komisiji, … iako Poslovnik daje mogućnost i većeg broja članova komisije, vladajuća većina nas na ovaj način želi zaobići u parlamentarnom radu te nastavljaju trend da se opozicija nigdje ne uvažava, čime se također ne uvažava volja okvirno 10.000 glasača”, upozorili su opozcije.

Iz Naroda i pravde, Saveza za bolju budućnost i Socijalističke partije pozvali su supervizora za Brčko distrikt da reaguje i svojim autoritetom zaustavi, kako su kazali, bahato ponašanje skupštinske većine, jer se na takav način želi omalovažiti osnovni segment rada skupštine, a koji čine skupštinske komisije čija se vrši zloupotreba.

Većinu u Skupštini Brčko distrikta čine zastupnici iz SDA, SDP-a, SBiH i jedan zastupnik nacionalne manjine, zatim bloka srpskih stranka i HDZ-a. Opozicija su zastupnici SBB-a, Naroda i pravde, Socijalističke partije, kao i jedna zastupnica iz reda nacionalnih manjina.

 

Izvor: klix.ba

Izdvojeno