bdf.brcko@gmail.com

Prioritet u radu Odjeljenja za obrazovanje brčanske Vlade je zaštita učenika od pandemije

Prioritet u radu Odjeljenja za obrazovanje brčanske Vlade je zaštita učenika od pandemije, te načiniti pozitivne promjene u cjelokupnom sistemu i to počev od predskolkog, do visiokog orazovanja u Distriktu.

„Kad je riječ o pandemiji, osnovno je peridržavati se svih odluka Kriznog štaba, ali ujedno i učiniti maksimum da školska godina, u potpunosti privedemo kraju u skladu sa zakonom, odnosno da se ispoštuju sve zakonske norme“, rekao je novi šef odjeljenja Zoran Bulatović.

Među prioritetima je i podizanje na viši nivo sistema predškolskog obrazovanja, gdje bi Vlada subvencirala dio troškova boravka djece u privatnim vrtićima, te izgradila nova obdaništa pod ingerencijama odjeljenja. „ Prije svega mislim na početak rada obdaništa na Ilićki, zatim izgradnja novih obdaništa na Broduši, i Srpskoj Varoši, a nastojaćemo, bar započeti radove na izgradnji novog obdaništa i u Grbavici“, ističe Bulatović.

U samom procesu osnovnog obrazovanja bi kao novina trebala biti uveden predmet informatika za učenike od prvog do četvrtog razreda.

„Predviđeno je da osnovci, do četvrtog razreda, budu podvrgnuti i obaveznim, preventivnim ljekarskim pregledima i to onim oftomološkim i stomatološkim“, precizirao je Bulatović.

Unaprijeđenje digitalne pismenosti nastavnog osoblja kao i elektronskog dnevnika, takođe je plan rukovodstva odjeljenja. Posebna pažnja će biti posvećena i odobiru smjerova u srednjim školama i to u skladu sa potrebama brčanske privrede, te u tom smislu stipendiranja učenika koji se školuju za takvo zanimanje.

„U proceduru će ući i formiranje odjeljenja Srednje muzičke škole, moguće pri Gimnaziji, a nije isključeno da takvo odjeljenje dijeluje i zasebno. Kod visokog obrazovanja, u resornom odjeljenju brčanske Vlade, nastojaće da zaživi ideja o formiranju univerziteta u Distriktu, ali i da promjene koncept stipendiranja studenata, da prednost imaju oni koji se obrazuju za deficitarna zvanja.

„Kad je ova oblast u pitanju planiramo razraditi koncept po kojem bi studenti koje je naša vlada stipendirala imali i prednost prilikom zapošljavanja, jer iz kog razloga su stipendirani, ukoliko im neće dobiti priliku da ovdje rade“ apostrofira Bulatović.

Sasvim zaseban segment je obnova infrastrukture i rtu nekoliko projekata ima prioritet, ponajprije rekonstrukcija Četvrte osnovne škole. „Tu su još i izgradnja fiskulturnih sala Poljoprivredno medicinske škole, kao i sala u satavui osnovnih škola u Omerbegovači i naselju Brod, precizira Bulatović, dodavši da će odjeljenje i u zakonodavnom smislu načiniti neke korekcije, koje će imati za cilj, poboljšanje cijelog sistema te praćenje dostignuća zemalja Evropske unije, unutar obrazovnog sistema. Inače,

Zoran Bulatović, je diplomirani ekonomista, rođen 1964 godine, a u ranijem periodu bio je direktor jednog od brčanskih hotela, te u posljednje dvije godine šef Odjeljenja za komunalne djelatnosti brčanske Vlade.

Izvor: RBDBiH

Izdvojeno