bdf.brcko@gmail.com

Na osnovu najvećeg budžeta u državi Brčko bi trebalo da ima najbolje obrazovanje, zdravstvo i javne usluge u zemlji

Supervizor za Brčko distrikt Majkl Skenlan istakao je da vlasti u Brčkom imaju priliku da odlučno prekinu sa praksom iz prošlosti i povedu distrikt u prosperitetnu budućnost sa dobrom upravom, infrastrukturom i dobrim poslovima u privatnom sektoru.

“Prva tri mjeseca 2021. godine će pokazati jesu li vlasti dorasle tom zadatku”, izjavio je danas Skenlan.

Skenlan se juče i danas sastao sa predsjednikom Skupštine distrikta Brčko Sinišom Milićem, te potpredsjednikom Ivom Filipovićem, kao i sa šefovima odjeljenja u Vladi i predstavnicima Kancelarije za upravljanje javnom imovinom, sa kojima je razgovarao o prioritetima za distrikt u prvom kvartalu 2021. godine, saopšteno je iz OHR-a.

U saopštenju se dodaje da u te prioritete spada usvajanje budžeta za 2021. godinu, novog zakona o sukobu interesa, smjernica za reformu javne uprave, objavljivanje dva preostala tendera za modernizaciju luke, te nalaženje optimalnog rješenja za ponovno uspostavljanje drumskog teretnog prometa između Hrvatske /tržišta EU/ i luke Brčko.
Prioriteti obuhvataju saradnju sa Međunarodnim monetarnim fondom u smislu jačanja finansijskog nadzora nad javnim preduzećima u distriktu, te sa UNDP-om kako bi se pokrenuo proces “utopljavanja” javnih zgrada u distriktu s ciljem poboljšanja energetske efikasnosti, kao i postizanje dogovora u okviru programa Svjetske banke za integrisani razvoj koridora rijeke Save o finansiranju izgradnje centra za recikliranje otpada.

Skenlan se takođe sastao sa direktorom za korporativne komunikacije Studen holdinga Natašom Pucar koja ga je informisala o statusu javno-privatne inicijative koju su pokrenuli sa Vladom distrikta u vezi sa investicijom od 20 miliona KM koja će otvoriti 220 radnih mjesta u novoj poslovnoj zoni Brod.

“Postizanje ovih ciljeva do kraja marta će značiti novi početak za Brčko, ali to podrazumijeva i korištenje budžeta distrikta – najvećeg budžeta po stanovniku u zemlji – za dobrobit cijele zajednice. Na osnovu njega, Brčko bi trebalo da ima najbolje obrazovanje, zdravstvo i javne usluge u zemlji”, navedeno je u saopštenju.

U saopštenju se dodaje da bi u tom kontekstu, moratorijum na nova zapošljavanja u javnoj upravi, institucijama i preduzećima, uključujući i ugovore o djelu, poslao pravu poruku da se političko pokroviteljstvo i nepotizam više ne tolerišu. Moratorijum treba ostati na snazi sve do uvođenja transparentnog postupka zapošljavanja, dodaje se u saopštenju.

“Tokom posjete, čuo sam prave riječi od predstavnika vlasti, ali te riječi će nešto značiti samo ako rezultati u nabrojanim oblastima budu ostvareni u prvih 90 dana njihovog mandata. Ne smije se protraćiti napredak ostvaren do sada, a sa svakim novim pozitivnim korakom, međunarodna zajednica će biti spremna pružiti dodatnu stručnu i drugu pomoć”, naglasio je Skenlan.

Izvor: RBDBiH

Izdvojeno