bdf.brcko@gmail.com

U brčanskoj MZ Bukovac pronađeno i uklonjeno odbačeno oružje

U nedelju (24.1.2021.g.) pripadnici jedinice za uklanjanje eksplozivnih sredstava (UES) Odsjeka civilne zaštite Brčko distrikta Bosne i Hercegovine su izašli na teren u mjesnoj zajednici Bukovac.

-Izlazak na teren je uslijedio nakon poziva Centru za osmatranje i obavještavanje 121, kada je građanin prijavio da je u šumi uočio odbačeno oružje i kako je pretpostavio eksplozivna sredstva- kazao je šef Odjeljenja za javnu bezbjednost u Brčko distirktu Bosne i Hercegovine Bogdan Bratić.

Tom prilikom je pronađeno i uklonjeno: protivpješadijska mina PMA-2 (1 komad), automat ruske proizvodnje M-40 PPD1940 kalibra 7,62X25 (jedan komad), te ostaci neeksplozivnog vojnog materijala.

-Sve je uklonjeno kako ne bi stvaralo zabunu i strah kod stanovništva iako pronađeni predmeti nisu stvarali opasnost po zdravlje i bezbjednost građana. Ovom prilikom apelujem na građane da ukoliko nelegalno posjeduju oružje ili eksplozivna sredstva da o tome obavijeste Centar za osmatranja i obavještavanje na telefonski broj 121 nakon čega će izaći naši pripadnici i na bezbjedan način to preuzeti, a kasnije i uništiti. Takođe, ukoliko građani pronađu sumnjiva neeksplodirana sredstva koja su neodgovorni pojedinci odložili da takođe pozovu 121, a nikako da oni pomjeraju sumnjive predmete jer može doći do tragičnih posljedica- kazao je Bratić.

On je podsjetio da je tokom 2020.godine jedinica za UES imala 55 intervencija tokom kojih je uklonjeno i uništeno više eksplozivnih sredstava, tenkovskih i protiv pješadijskih mina, te raznog eksplozivnog materijala.

 

Izvor: RBDBiH

Izdvojeno