bdf.brcko@gmail.com

U brčanskoj bolnici u prošloj godini pregledan svaki peti stanovnik

Medicinari u Brčkom prošle, i početkom ove godine, grčevito se bore protiv virusa korona.

Mnogi su i sami bili izolovani ili pozitivni, pa oboljelim nisu mogli biti od pomoći.
U javnom zdravstvu prošle godine pregledan je svaki peti stanovnik Brčkog, a 850 ih je bolovalo od virusa.

Život je izgubilo 116 pacijenata.

Talas korone u Brčkom zahuktao se u aprilu i maju, kada su čak i sami medicinski timovi bili desetkovani. U jednom momentu, kažu, nisu mogli odgovoriti potrebama pacijenata, jer su i sami bili izolovani ili zaraženi.

– Temperatura, glavobolja, bolovi u mišićima, to je trajalo nekih 24 sata, poslije toga je bilo nešto malo bolova u mišićima, kostima. Ukupno sedam dana sam bio bolestan, međutim test je bio duže pozitivan, tako da se nisam mogao odmah vratiti rad – kaže dr Buljubašić.

Situacija je brzo poboljšana. 16 timova nastavilo je danonoćni rad u ambulantama, a mobilne ekipe imale su oko dvije hiljade intervencija van ustanova.

– U ambulantama koje su radile s kovid- pozitivnim i sumnjivim pacijentima pregledali su oko 15 hiljada pacijenata, od čega je 8.510 ljudi prošlo kroz te ambulante – pojašnjava Boro Đulabić, direktor Primarne zaštite.

Od toga se u Bolnici, zbog srednje teškog i teškog stanja, našlo skoro hiljadu oboljelih, a 116 ih je do sada preminulo.

– Ostvarena su u toku prošle godine 6.304 bolnička dana i to je za zdravstveni sistem značajan posao. Trebalo je obezbijediti prostor i kadrove i lijekove i kiseonik, i sve ostalo da to funkcioniše – priča dr Dušan Stokić, direktor Opšte bolnice, Brčko.
Brčansko javno zdravstvo je samostalno u BiH, i to ga još više čini ranjivim, posebno u vrijeme pandemije, čijem iskorjenjivanju su podredili sve svoje kapacitete, koji često, nisu dovoljni.

– Naša specifičnost u Brčkom je da se nenaslanjamo ni na jedan klinički centar, nismo dio ni jednog veće zdravstvenog sistema – zaključuje Stokić.
U Јavnom zdravstvu očekuju nabavku odgovarajućih frižidera za čuvanje vakcina protiv kovida.

Јoš se ne zna koje vakcine, i od kojeg proizvođača, će biti nabavljane. To je u nadležnosti, kažu, nove vlade, koja je juče izabrana.

Izvor: rtrs.tv

 

Izdvojeno