bdf.brcko@gmail.com

Brčak Arman Korajac – družio se s nobelovcima i primjer je nevjerojatnog potencijala BiH

Iz drugih zemalja dolaze, a naši potencijali odlaze. Odlaze tamo gdje u njih ulažu. Arman Korajac jedan je od njih. Ovaj mladi naučnik – fizičar – porijeklom iz Brčkog, a znanje je stjecao od BiH do obrazovnih institucija širom Evrope. Družio se s nobelovcima. Istražuje elementarne čestice – oblast fenomenologija. I ima samo 26 godina. Ovo je još jedan primjer da BiH ima nevjerovatne potencijale. I da nauka, matematika i fizika nisu bauk.

“Meni je prva ocjena iz fizike bila 2”.

No, to nije bila prepreka da prvo postane Zlatni student na Prirodno-matematičkom fakultetu u Sarajevu, a nakon toga i magistar teorijske i matematičke fizike. Trenutno je doktorant na Institutu Jožef Stefan u Ljubljani.

“Priznat ću – nisam imao talenta, ali sam puno radio što se tiče matematike i fizike”.
Tokom studija u Njemačkoj master tezu je radio pod mentorskom palicom Admira Grelje, inače prvog bh. naučnika u CERN-u. Bila je to samo još jedna stepenica i prilika koju mu je stipendiranjem omogućila, nažalost za BiH, ali na njegovu sreću, druga država.

“Imao sam priliku da upoznam velika imena fizike i poslije studija u Minhenu bilo je opet pitanje gdje ću. Onda sam upisao doktorat u ljubljani i sada sam tamo radim na Institutu Jožef Stefan. Moje polje istraživanja je fizika elementarnih čestica – i to teorijska. Konkretno se ta oblast naziva fenomenologija. i to je neka spona između teorija i eksperimenta”.

Svima nama koji smo zazirali od fizike i matematike ove nauke približio nam je poznati sitcom Teorija velikog praska. Arman, ipak, kaže da nije Sheldon Cooper. Nešto je, kaže, između njega i Leonarda.

Arman i svaki drugi mladi fizičari voljeli bi da su se mogli ostvariti u BiH. No, naša zemlja nema instituta za fiziku. I da se vrate u BiH, od tog znanja koje posjeduju, kažu, neće imati hljeba, jer ta oblast u BiH kao zanimanje ne postoji.

“Moja želja bi bila da se možemo kao ekipa vratiti u Sarajevo i baviti se naukom”.
A Brčacima je poznat i po breakdanceu. I tu je bilo, kaže, padova. Šaleći se, kaže kako se tu uvjerio u validnost zakona fizike.

 

federalna.ba

Izdvojeno