bdf.brcko@gmail.com

U Brčko Distriktu BiH preko hiljadu fiktivno prijavljenih osoba

Odjel za javni registar, Pododjel za lična dokumenta Vlade Brčko distrikta je, u periodu od 15. septembra do 15. decembra prošle godine, sproveo aktivnost provjere vjerodostojnosti prijavljenih adresa na području Distrikta.

Anketari, koji su bili angažovani na tim aktivnostima su za tri mjeseca, izvršili provjeru 22.781 provjeru adresa u 28 mjesnih zajednica u Brčko distriktu.

Zlatko Jašarević, šef Pododjela za lična dokumenta je pojasnio do kakvih se podataka došlo nakon izvršenih provjera na terenu:

1024 osobe za koje se ne može utvrditi status, što se odnosi na one osobe za koje ne zna niko počev od komšija, upravnika zgrada i predsjednika MZ

1122 osobe koje trenutno borave u inostranstvu

29 osoba koje su odbile saradnju sa anketarima

41 umrla lica

20565 osobe koje su uredno pronađene na svojim prijavljenim adresama

Iz navedenih podataka je vidljivo da preko hiljadu osoba od 22.781 provjeravanih u Brčko distriktu nije pronađeno na prijavljenim adresama što se može smatrati fiktivnim prijavama mjesta prebivališta.

“Mi ćemo sprovesti upravni postupak i svi ovi slučajevi će se pojedinačno ispitati i rasvijetliti uz pomoć Policije Brčko distrikta. Nakon toga ćemo naravno poništiti i prebivalište i ličnu kartu takvih osoba jer se obično radi o licima koja koriste razne privilegije u Brčko distriktu”, naglasio je Zlatko Jašarević.

O svim ovim podacima i saznanjima nakon izvršenih provjera na terenu, Odjel za javni registar je upoznao Vladu i Skupštinu Brčko distrikta.

Jašarević je istakao da se nada da će i nova vlast podržati nastavak ovih aktivnosti jer su do sada izvršene provjere u samo 28 od ukupno 78 mjesnih zajednica na području Brčko distrikta.

Na osnovu zakona o prebivalištu državljana BiH propisana je obaveza nadležnog organa uprave da izvrši provjeru vjerodostojnosti prijavljenih adresa. Za realizaciju ove aktivnosti do sada je Skupština Brčko distrikta iz budžeta izdvojila 107 hiljada KM.

Izvor: RBDBiH

Izdvojeno