bdf.brcko@gmail.com

U brčanskom Katastru nezakonito obračunavanje naknada za geodetske usluge

Šehalija Jarčević iz Srebrenika, koji je sebe predstavio kao zviždača obratio se redakciji portala Otisak.ba.

On je Otisku ispričao dešavanja u kojima se našao dok je bio zaposlenik Pododjela za katastarske usluge prvi Odjelu za javni registar Vlade Brčko distrikta BiH, a vezano za nezakonito obračunavanje naknada za geodetske usluge.

Tvrdi da se u Katastru usluge pojedinim strankama naplaćuju na osnovu želje pojedinaca, a ne po utvrđenim tarifama.

NN lice 2015. godine je uputilo krivičnu prijavu vezanu za više predmeta u ovoj oblasti. Tek nakon 2017. godine, kada je Jarčević putem SIPA-e (Državna agencija za istrage i zaštitu) podnio krivičnu prijavu za ove predmete, među kojima je bio i jedan koji se tiče njega, došlo je do podizanja optužnica.

Većina optuženih zaposlenika Pododjela za katastarske usluge je prihvatila krivicu, ali, kako tvrdi Jarčević, pod pritiskom nadređenog, dok to on nije želio učiniti, jer smatra da nisu krivi.

Jarčević je optužen da po zahtjevu jedne od stranaka prilikom rada na predmetu, otvorenom po zahtjevu Samira Beganovića iz Brčkog (sekretar brčanskog Tužilaštva) za geodetski snimak na parcelama u njegovom vlasništvu, nije postupio u skladu sa svojom obavezom da vodi računa o plaćanju naknada za izvršene usluge čime je, kako se navodi u optužnici, na opisani način, preduzimanjem naprijed navedene službene radnje i pored manje plaćene novčane nadoknade od propisane za njeno izvršenje, prouzrokovao štetu Brčko distriktu BiH u iznosu od 200 KM.

Ovaj slučaj je pred Osnovnim sudom Brčko distrikta BiH nepravosnažno okončan presudom, kojom se optuženi Šehalija Jarčević oglašava krivim, kao što su prethodno završeni i svi ostali slučajevi, koji su se odnosili na slične krivičnopravne radnje zaposlenika Odjela za javni registar.

• On (Samir Beganović) je uplatio 100 KM. Kad sam završio posao, rekao sam mu da treba da doplati još 200 KM, na šta mi je on odgovorio: “Završit ću ja to sa tvojim šefom, nije to tvoja briga” – naveo je Jarčević u izjavi za Otisak.

Otisak je poslao upit Tužilaštvu Brčko distrikta BiH, iz kojeg su odgovorili:

• U svjedočkom iskazu kojeg je, kao stranka u postupku, Samir Beganović dao u predmetu protiv optuženog Šehalije Jarčevića pred Osnovnim sudom Brčko distrikta BiH, nisu potvrđeni navodi iz izjave optuženog koju je dao za Vaš portal, a koji se odnose na navodno izražavanje svjedoka koje bi u sebi sadržavalo ili impliciralo traženje nezakonitog pogodavanja.

Beganović je nakon odgovora Tužilaštva, u izjavi za Otisak iznio i svoj lični stav:
• Bilo kakva privilegija koja nije zasnovana na zakonu nije mi bila niti će mi ikad biti potrebna. Nadležni u Odjelu za javni registar nikad nisu obračunali iznos naknade za predmetne geodetske usluge i dostavili mi na naplatu. To nije učinio ni optuženi, kako to nesuvislo tvrdi u javnom istupu, iznoseći neistine kojima vjeru nije poklonila niti jedna nadležna institucija.

Nakon nove Jarčevićeve krivične prijave, u međuvremenu je za slične krivičnopravne radnje, kojima je prouzrokovana šteta Brčko distriktu BiH u iznosu od 13.170 KM, podignuta i potvrđena optužnica protiv još dva zaposlenika Odjela za javni registar.
Detalji ove, kao i ranijih optužnica, javno se objavljuju putem web-stranice Tužilaštva, odakle se mogu svakodobno preuzeti.

 

Izvor: pressmedia.ba

Izdvojeno