bdf.brcko@gmail.com

Nastavljeno suđenje Rizvanoviću i ostalima optuženim za ubistva i mučenje 11 zarobljenih pripadnika Vojske Republike Srpske

Na suđenju petorici optuženih za zločine počinjene na području Brčkog, svjedok Državnog tužilaštva je ispričao kako je u martu 1993. godine sreo grupu vojnika koja se kretala prema Boderištu, te je kasnije čuo da ih je “uhvatila” vojska u tom mjestu.
Admir Rizvanović i drugi Foto: Sud BiH

Srećko Đokić, nekadašnji pripadnik 3. bataljona 2. semberske brigade, prisjetio se kako se 8. marta 1993. godine kretao prema komandnom rovu kada je sreo grupu od šest do sedam vojnika koji su se približavali kućama u Boderišu i kazali mu da moraju ići tamo jer ih zove komandir. Naglasio je da ove vojnike nije poznavao.

Nakon što je obavio zadatak koji mu je povjerio komandant bataljona i vratio se u komandni rov, pojasnio je svjedok, saborci su pričali kako “izgleda da su momci pali u ruke ovim u Boderištu”. Svjedok je naveo da je čuo jaukanje, te na upit Vijeća pojasnio da je “čuo kreku” kad se vratio u rov.

“Poslije sam čuo od drugih ljudi da su pohvatani, svašta rađeno od njih, ubijani. To se saznalo odmah to veče, tog dana”, rekao je Đokić, dodavši da on ništa nije vidio i da je bila pretpostavka da je vojnike uhvatila vojska iz Boderišta.

Na upit da li je kasnije čuo koja vojska ih je uhvatila, svjedok je odgovorio da nije i dodao: “Vjerovatno Hrvati.” Kazao je i da je poslije nekog vremena čuo da je nastradalo 11-12 vojnika.

Tužilaštvo je svjedoku predočilo izvještaj s fotografijama sa pokazivanja lica mjesta sačinjen 2015. godine, na kojima je on objašnjavao da se nalaze, između ostalog, kuće u Boderištu. Odbrani je svjedok kazao da ne zna čije su to kuće. Nakon što je Odbrana ukazala da se na izvještaju nalazi upisano kome pripadaju te kuće, svjedok je rekao da on to nije upisivao.

Neke Odbrane su istakle da je iskaz ovog svjedoka uzet na nezakonit način, odnosno da se na zapisniku ne nalaze dijelovi svjedokovog iskaza koji se mogu čuti na audiosnimku uzimanja izjave. Advokat Mirsad Crnovršanin je predložio da se izvrši komparacija audiosnimka sa sadržajem iskaza, što je Sudsko vijeće odbilo.

Za ubistva i mučenje 11 zarobljenih pripadnika Vojske Republike Srpske (VRS) 8. marta 1993. godine sudi se Admiru Rizvanoviću, Smajilu Omeroviću, Jasminu Huskanoviću, Ramizu Pljakiću i Hazimu Fazloviću.

Rizvanović, Omerović i Huskanović optuženi su kao pripadnici Interventne jedinice 3. bataljona 108. brigade Armije Bosne i Hercegovine (ABiH). Prema optužnici, Pljakić je bio komandant 108. brigade ABiH, a Fazlović komandant 3. bataljona, a na teret im je stavljeno da su propustili kazniti podređene za počinjeni zločin.

U unakrsnom ispitivanju Đokić je negirao da su pitanja prilikom davanja izjave 2015. godine bila sugestivna, kao i da mu je govoreno šta će pričati.

Sudsko vijeće je odlučilo da će obilazak lica mjesta biti izvršen u martu, odnosno u vrijeme kada su se desili događaji koji se navode i optužnici.

Suđenje će se nastaviti 2. februara.

 

Izvor: detektor.ba

Izdvojeno