bdf.brcko@gmail.com

Petnaestogodišnji Luka Opačić iz Brčkog ponio titulu viteza Časnog krsta nakon što je prvi preplivao 33 metra u rijeci Savi

Petnaestogodišnji Luka Opačić iz Brčkog ponio je danas titulu viteza Časnog krsta nakon što je prvi preplivao 33 metra u rijeci Savi.

Opačić, koji je bio i najmlađi učesnik Bogojavljenskog plivanja u Brčkom, rekao je novinarima da mu je ovo prvi put da pliva za Časni krst, te zahvalio ostalim učesnicima što su mu dozvolili da prvi dopliva do krsta.

“To mi je bila dječačka želja, da plivam za Časni krst i evo, ove godine se ostvarila”, rekao je Opačić.

Predsjednik Plivačko-ekstremno sportskog kluba “Atos-Sava” iz Brčkog Draško Đurić podsjetio je da je organizacija bogojavljenskog plivanja ove godine povjerena tom klubu, da je bila revijalnog karaktera i da su učestvovali samo članovi Kluba, njih 33.

“Svi oni su pobjednici i vitezovi. Tu čast da prvi dopliva do krsta dali smo Luki Opačiću, jer je najmlađi među njima, a na mlađima svijet ostaje i oni treba da gaje naše pravoslavne tradicije”, istakao je Đurić.

Protojerej-stavrofor Željko Matić podsjetio je da je bogojavljensko plivanje za Časni krst u Brčkom obnovljeno 2014. godine, nakon 77 godina pauze, te da je i ovogodišnja organizacija protekla bez problema i u radosti.

Bogojavljenskom plivanju, koje je održano u rijeci Savi na gradskom izletištu Ficibajer, prethodilo je osveštanje vodice i bogosluženje u hramu Uspenja presvete Bogorodice u gradskom naselju Srpska Varoš.

 

/SRNA/

 

Izdvojeno