bdf.brcko@gmail.com

Dejan Jović: BiH je drugačija od drugih zemalja, ali iznimnost je normalna

Profesor na Fakultetu političkih znanosti u Zagrebu Dejan Jović smatra da se “iznimnost” Bosne i Hercegovine koristi da bi se na neki način opravdalo zašto se na BiH ne mogu primjenjivati ista pravila i modeli upravljanja koji postoje u manje složenim zemljama i “navodno” manje podijeljenim državama.

To je kazao na redovnoj sesiji Asocijacije nezavisnih intelektualaca “Krug 99” koja je danas održana u online formatu o temi “Je li Bosna i Hercegovina iznimka – i ako jest, što su posljedice?”.

Jović tvrdi da se često koristi pojam da je BiH poseban slučaj čak i kad se to radi dobronamjerno, kao u slučajevima kada se ističe da BiH treba što prije pristupiti Evropskoj uniji.

Smatra da je BiH dosta različita od drugih zemalja, ali da su i mnoge druge zemlje posebne i da je svaka država koja želi izgraditi identitet specifična. Iznimnost je normalna, naglasio je, te dodao da to ne bi trebalo biti razlog za isključivanje ili posebno tretiranje pojedinih zemlja.

“Hoće li BiH izaći iz ‘statusa quo’ ne zavisi samo od građana, već i od stavova međunarodne zajednice, od kojih zavisi i ‘predaja’ suvereniteta u ruke građana BiH”, poručio je.

Također smatra da između Sarajeva i Zagreba nije uspostavljen dijalog te da su veze slabije nego što bi trebale biti.

Predsjednik Asocijacije “Krug 99” Adil Kulenović smatra da je teško govoriti o BiH bez emotivnog patosa, posebno onih koji su preživjeli opsadu i razaranje Sarajeva, genocid i udruženi zločinački poduhvat koji se danas pokušava pretvoriti u pravedan čin.

“Međutim, ‘status quo’ je vrijeme bez trajanja i blokade državnog razvitka i hedonizam susjednih država se mora nekada završiti. Ne tražimo ništa više od onoga ‘ZAVNOBIH-skog’, da BiH nije ni srpska ni hrvatska ni muslimanska, već da končao bude i bosanska”, zaključio je Kulenović.

 

Izdvojeno