bdf.brcko@gmail.com

BiH se zadužila za još pola milijarde KM

Evropski komesar za ekonomiju Paolo Gentiloni potpisao je Memorandum o razumijevanju između EU i BiH o dodjeli 250 miliona eura makrofinansijske pomoći. Ovim memorandumom, koji je nedavno potpisao i državni ministar finansija i trezora Vjekoslav Bevanda, Bosni i Hercegovini je, u skladu sa prethodnim odlukama Evropskog parlamenta i Vijeća EU, stavljena na raspolaganje makrofinansijska pomoć u iznosu od 250 miliona eura u obliku kredita.

Iz Ministarstva finansija i trezora su napomenuli da je uz Memorandum potpisan i Sporazum o zajmu za makrofinansijsku pomoć EU i da je time omogućeno da u institucijama BiH započne proces ratifikacije međunarodnog ugovora, nakon čega će sredstva biti operativna.

Budući da je riječ o pomoći za više nivoa vlasti, čiji su predstavnici učestvovali u pregovorima s EU, Memorandum su potvrdili i podržali entitetske ministrice finansija Zora Vidović i Jelka Miličević te gradonačelnik Distrikta Brčko Esed Kadrić, a u ime Centralne banke BiH, kao agenta zajmoprimca, potpisnik je guverner Senad Softić.
Bevanda je naglasio da je cilj makrofinansijske pomoći EU ublažavanje posljedica krize uzrokovane epidemijom virusa korona te da dolazi uz ostale resurse koje je zemlja dobila od drugih međunarodnih finansijskih institucija kao podršku za ekonomsku stabilnost.

“Sredstva iz ovog zajma bit će isplaćena u dvije rate, od kojih svaka iznosi do 125 miliona eura, a isplata prve rate očekuje se nakon stupanja na snagu Memoranduma i pratećeg sporazuma o kreditnoj liniji, kojeg smo također potpisali. Tim sporazumom regulirajuu se procedure isplate pomoći BiH”, objasnio je Bevanda.

 

BiH se zadužila za još pola milijarde KM

Izdvojeno